Eksperci: Śmieciowe jedzenie upośledza ten organ niemal natychmiast. Nowe badania

Dodano:
Hamburger, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Pixabay / michaelvvave
Produkty typu fast food mają szkodliwe działanie na nasz organizm nie tylko w długim okresie. Negatywne skutki takiej diety mogą się pojawić bardzo szybko.

Śmieciowe jedzenie ma fatalny wpływ na nasze zdrowie. To wiadomo od dawna. Jest czynnikiem ryzyka wielu chorób, także nowotworowych. Teraz pojawiło się nowe badanie mówiące o tym, jak tego typu dieta może wpływać na mózg i pamięć.

Śmieciowe jedzenie upośledza pamięć

Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z Wydział Medycznego Uniwersytetu Karoliny Północnej (UNC School of Medicine) i opublikowane w czasopiśmie Neuron. Wykazało, że śmieciowe jedzenie przeprogramowuje ośrodek pamięci w mózgu i prowadzi do zaburzenia funkcji poznawczych.

Co dokładnie się dzieje? W czasie spożywania produktów wysokotłuszczowych grupa komórek mózgowych w hipokampie, zwana interneuronami cholecystokininowymi (CCK), staje się nadmiernie aktywna. Ta nadaktywność z kolei zaburzała sposób, w jaki hipokamp przetwarza pamięć, nawet już po kilku dniach takiej diety.

Dieta wysokotłuszczowa to taka, w której dominuje śmieciowe jedzenie bogate w tłuszcze nasycone. To przede wszystkim żywność typu fast food, czyli cheeseburgery, frytki czy hot-dogi.

„Wiedzieliśmy, że dieta i metabolizm mogą wpływać na zdrowie mózgu, ale nie spodziewaliśmy się znaleźć tak specyficznej i wrażliwej grupy komórek mózgowych, interneuronów CCK w hipokampie, które były bezpośrednio zaburzane przez krótkotrwałą ekspozycję na dietę wysokotłuszczową” – powiedział dr Juan Song, główny autor badania, profesora farmakolog z UNC School of Medicine.

„Najbardziej zaskoczyło nas to, jak szybko te komórki zmieniały swoją aktywność w odpowiedzi na zmniejszoną dostępność glukozy i jak sama ta zmiana wystarczyła, aby upośledzić pamięć” – dodał.

Jak wyglądało badanie?

Badanie zostało przeprowadzone na myszach. Poddano je diecie wysokotłuszczowej, przypominającej bogate w tłuszcze, śmieciowe jedzenie, spożywane głównie w Stanach Zjednoczonych. W ciągu czterech dni od rozpoczęcia diety badania wykazały, że interneurony CCK w mózgu odpowiedzialnym za pamięć stały się nienormalnie aktywne.

To oznacza, że wysokoprzetworzone produkty, bogate w szkodliwe tłuszcze, mogą wpływać na mózg niemal natychmiast, na długo przed wystąpieniem przyrostu masy ciała lub cukrzycy – piszą autorzy badania.

To, co jemy, wpływa na mózg

To potwierdza od lat znaną prawdę, że odpowiednie odżywianie ma duże znaczenie w kontekście zdrowia mózgu. Dieta wysokotłuszczowa, bogata w tłuszcze nasycone, może prowadzić do zwiększonego ryzyka rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, jak demencja czy choroba Alzheimera.

Badania na myszach pokazały jednocześnie, że przywrócenie zdrowszego odżywiania uspokoiło nadaktywne neurony i zmniejszyło problemy z pamięcią. To oznacza, że terapie polegające na modyfikacjach diety lub leczeniu farmakologicznym mogą być skuteczne w zachowaniu zdrowia mózgu.

„Ta praca podkreśla, jak to, co jemy, może szybko wpływać na zdrowie mózgu i jak wczesne interwencje, czy to poprzez post, czy leki, mogą chronić pamięć i zmniejszać ryzyko długotrwałych problemów poznawczych związanych z otyłością i zaburzeniami metabolicznymi” – powiedział dr Song.

Źródło: UNC School of Medicine, Neuron
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...