Ta dieta jest mylnie kojarzona jako sposób na redukcję masy ciała
Dieta bezglutenowa to dieta eliminacyjna, w przypadków niektórych chorób zalecana, a wręcz konieczna. Czasem jednak jest stosowana w celu zrzucenia wagi, dla poprawy samopoczucia czy po prostu zgodnie z panującymi trendami. O nieuzasadnionym, wręcz szkodliwym korzystaniu z tej diety piszą specjalistki Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, serwisu prowadzonego przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB, działającego w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025.
Dieta bezglutenowa w przypadku kilku chorób
Dieta bezglutenowa ma zastosowanie u osób ze zdiagnozowaną celiakią (chorobą trzewną), chorobą Dühringa, nieceliakalną nadwrażliwością na gluten czy alergią na gluten. Polega na całkowitym wyeliminowaniu glutenu (czyli białka zbożowego) z codziennej diety – piszą dietetyczki mgr Anna Krzemińska, mgr Paulina Bartosik.
W zależności od przyczyn wprowadzania diety bezglutenowej można ją zastosować na krótki czas lub wprowadzić na stałe. W przypadku alergii zazwyczaj stosuje się jedynie ograniczenie glutenu w określonym czasie. U chorych na celiakię konieczna jest restrykcyjna, bezglutenowa dieta, nawet przez całe życie.
Gluten to inaczej białko zbożowe, a dokładniej mieszanina białek, które naturalnie występują w ziarnach zbóż. Znajduje się w pszenicy (orkiszu, płaskurce, samopszy),a także w pszenżycie, życie oraz jęczmieniu. Znalazł szerokie zastosowanie w technologii żywności, m.in. poprzez swoje kleiste właściwości. Gluten można znaleźć w prawie wszystkich produktach jadalnych, a nawet w lekach i kosmetykach.
Wprowadzenie diety eliminującej gluten jest zasadne u osób, u których występuje niepożądana reakcja układu odpornościowego po spożyciu glutenu lub zaburzenie jego trawienia. Decyzja o modyfikacji diety powinna być poprzedzona odpowiednią diagnozą wykonaną pod okiem lekarza. Ważna jest tu kolejność działań, ponieważ zbyt wczesne ograniczenie glutenu w diecie, przed zakończeniem diagnostyki, może skutkować nieprawidłowym rozpoznaniem choroby.
To nie jest sposób na chudnięcie
W ostatnich latach dieta bezglutenowa mylnie zaczęła być kojarzona jako sposób na redukcję masy ciała, poprawę samopoczucia, komfortu trawiennego czy poprawę kondycji skóry. Warto pamiętać, że dieta bezglutenowa jest dietą leczniczą, a bezzasadne ograniczenie glutenu nie przynosi korzyści zdrowotnych, a wręcz może pogorszyć jakość codziennej diety – zaznaczają specjalistki.
Kluczowym dla zdrowia elementem codziennej diety są pełnoziarniste produkty zbożowe, czyli pełnoziarniste pieczywa, makarony i płatki zbożowe, grube kasze czy brązowy ryż. Są one cennym źródłem węglowodanów złożonych, w tym błonnika pokarmowego, jak również witamin i składników mineralnych. Badania pokazują, że u osób na diecie bezglutenowej występuje większe ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych czy zaparć. Jest to związane ze stopniem przetworzenia produktów bezglutenowych jak również z mniejszą zawartością w nich cennych składników odżywczych.
Dlatego nie unikaj glutenu w diecie, jeśli nie jest to konieczne – apelują dietetyczki. I przypominają – dietę bezglutenową wprowadź, jeśli masz takie wskazania medyczne.