Codzienny składnik diety zmniejsza ryzyko zaburzenia serca. Wystarczy jedna porcja dziennie
Migotanie przedsionków określa się mianem epidemii XXI wieku. Schorzenie dotyka coraz więcej osób w Polsce, szacuje się, że może to być nawet 700-800 tys. Ta liczba rośnie w ostatnich latach wraz ze wzrostem otyłości i starzeniem się populacji. Na migotanie przedsionków może cierpieć nawet 10 proc. osób po 70. roku życia.
Migotanie przedsionków
Migotanie przedsionków (AF, atrial fibrillation) to zaburzenie rytmu serca, w którym przedsionki kurczą się chaotycznie i nieskutecznie, z częstością nawet 300–600 uderzeń na minutę. Komory serca odbierają te impulsy w nieregularnych odstępach, co skutkuje niestabilnym i zazwyczaj przyspieszonym tętnem.
Chorzy skarżą się na kołatanie serca, duszności i zmęczenie, a choroba znacząco zwiększa ryzyko niewydolności serca i udaru mózgu.
Tymczasem, jak wskazują najnowsze badania, elementem profilaktyki może być spożywanie produktu dostępnego chyba w każdym domu. Mowa o kawie.
Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z University of Adelaide, University of Toronto, University of California w San Francisco, opublikowane w JAMA i przedstawione podczas spotkania American Heart Association’s Scientific Sessions 2025.
Osobom z problemami kardiologicznymi zazwyczaj zaleca się unikanie kofeiny, aby nie powodowała przyspieszenia akcji serca i nie podwyższało ciśnienia, tymczasem wspomniane badanie wykazało, że codzienne spożywanie tego napoju zmniejsza ryzyko wystąpienia epizodów migotania przedsionków o 39 proc.
Naukowcy analizowali przez sześć miesięcy stan zdrowia 200 dorosłych osób z migotaniem przedsionków lub pokrewną chorobą, którzy regularnie pili kawę.
Po kardiowersji elektrycznej – czyli zabiegu, który przywraca normalny rytm serca – połowie uczestników zalecono wypijanie co najmniej jednej filiżanki kawy dziennie, a drugiej połowie całkowite wyeliminowanie kofeiny. Po zakończeniu badań okazało się, że ryzyko nawrotu migotania przedsionków w tej pierwszej grupie wynosiło 47 proc., a w tej drugiej – 64 proc.
Zdumiewające wyniki
„Wyniki były zdumiewające” – powiedział dr Christopher Wong, jeden z autorów badania.
Naukowcy podkreślają jednak, że wyniki te mogły częściowo wynikać z faktu, że osoby pijące kawę spożywały mniej niezdrowych napojów.
„Kawa zwiększa aktywność fizyczną, o której wiadomo, że może zmniejszać migotanie przedsionków” – zaznaczył inny autor badania, dr Gregory Marcus, elektrofizjolog z UCSF. „Kofeina działa również moczopędnie, co może potencjalnie obniżać ciśnienie krwi, a tym samym zmniejszać ryzyko migotania przedsionków. Kilka innych składników kawy ma również właściwości przeciwzapalne, które mogą mieć pozytywny wpływ” – dodał.
„Tego typu badania są z natury ograniczone przez czynniki zakłócające, które wiążą się z różnymi powodami, dla których dana osoba może zdecydować się na picie kawy, a nie na jej unikanie. Pomimo braku wiarygodnych dowodów na to, że należy unikać kofeiny, lekarze często zalecają pacjentom z migotaniem przedsionków zaprzestanie jej spożywania” – powiedział dr Marcus.
„Nasze badania powinny uspokoić pacjentów z migotaniem przedsionków, którzy piją i lubią kawę z kofeiną, a także dostarczyć pracownikom służby zdrowia danych, że generalnie nie powinni zabraniać pacjentom z migotaniem przedsionków spożywania kawy z kofeiną” – zaznaczył.
„To badanie otwiera również drogę do przyszłych badań, które pozwolą ustalić, czy kawa z kofeiną może rzeczywiście chronić przed migotaniem przedsionków” – podkreślił dr Marcus.