Naukowcy: Regularne picie kawy może wydłużyć życie i to znacznie
O korzyściach z picia kawy dowiadujemy się coraz więcej. Napój ten, oczywiści spożywany w odpowiedniej ilości, korzystnie wpływa na wątrobę i układ sercowo-naczyniowy, może też zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych. Portugalscy naukowcy przyjrzeli się zagadnieniu w sposób kompleksowy. Okazało się, że kawa może też wydłużać życie.
Kawa może wydłużać życie
Zespół badawczy z portugalskiego Uniwersytetu w Coimbrze przeanalizował kilkadziesiąt badań dotyczących kawy, przeprowadzonych przez naukowców z Europy, obu Ameryk, Australii i Azji. Badacze szukali związku między piciem kawy a wskaźnikami zdrowia i śmiertelności. Ich praca ukazała się w grudniowym wydaniu czasopisma Ageing Research Reviewse.
„Koncepcja spożycia kawy przeszła głęboką modyfikację, ewoluując od szkodliwego nawyku do zdrowego stylu życia, który faktycznie chroni ludzkie zdrowie” – piszą na wstępie podsumowania.
Podkreślają, że ostatnie 20 lat dostarczyło wiele uderzająco spójnych dowodów epidemiologicznych pokazujących, że regularne spożywanie umiarkowanych dawek kawy osłabia śmiertelność z wszystkich przyczyn, efekt zaobserwowano w ponad 50 badaniach w różnych regionach geograficznych i różnych grupach etnicznych. Spożycie kawy zmniejsza ryzyko śmiertelności związane z chorobami układów krążenia, mózgowo-naczyniowego i oddechowego, chorobami nowotworowymi, podobnie dzieje się z głównymi przyczynami pogorszenia funkcji poznawczych u osób starszych.
Wspomniane korzyści – jak piszą naukowcy – wydają się niewielkie, redukcja wynosi około 17 proc., jednak w sumarycznym ujęciu wydłużają czas życia.
Autorzy badania przeanalizowali związek między piciem kawy a ryzykiem wystąpienia m.in. chorób serca, chorób płuc, udarów, niektórych nowotworów, cukrzycy, demencji, depresji i kruchości, a także wpływ kawy na sen, zdolności poznawcze, funkcje sensoryczne, samopoczucie, sprawność psychomotoryczną, zdolność do regeneracji, stres i odporność.
Poprawia też jakość życia
Analiza będąca sumą tych wszystkich elementów wykazała, że picie około trzech filiżanek kawy dziennie wiąże się z życiem dłuższym o 1,84 roku. Dodatkowo regularne spożywanie wiąże się również ze zwiększoną długością życia w dobrym zdrowiu (ang. healthspan). Trzeba pamiętać, że specjaliści zajmujący się zdrowiem podkreślają, że ten drugi wskaźnik (healthspan, czyli okres życia w dobrym zdrowiu) w określaniu jakości życia jest znacznie ważniejszy niż lifespan, mówiący jedynie o długości życia.
„Nasz przegląd podkreśla rolę, jaką regularne, umiarkowane spożycie kawy może odgrywać w przeciwdziałaniu mechanizmom biologicznym, które naturalnie zwalniają lub zawodzą wraz z wiekiem – wywołując szereg potencjalnych problemów zdrowotnych i chorób współistniejących” – stwierdza neurobiolog Rodrigo Cunha z Uniwersytetu w Coimbrze, jeden z autorów badań.
Zaznacz przy tym, że tak wielka liczba badań wiążę się z dużą ilością zmiennych, jak m.in. długość trwania badań, rodzaje spożywanej kawy i dane demograficzne osób biorących udział w badaniach, a potencjalne korzyści zależą od indywidualnych cech danej osoby i nie muszą wynikać wyłącznie z picia kawy.
Jednakże istnieje „niewielki, ale zauważalny związek między tymi badaniami a poprawą zdrowia”. Z drugiej strony nie ma dowodów na bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy, jednak szeroki zakres badań – wzięły w nich udział setki tysięcy osób – działa na korzyść.