Oto najzdrowszy owoc według ekspertów. Jest jednak pewien haczyk

Dodano:
Owoce i warzywa Źródło: Freepik/KamranAydinov
Zawiera dużo błonnika, przeciwutleniaczy i potasu. Oto najzdrowszy owoc według amerykańskiej agencji zajmującej się profilaktyką chorób.

Amerykańska agencja Centers for Disease Control and Prevention (CDC), zajmująca się profilaktyką chorób i ich monitorowaniem, opublikowała listę najzdrowszych owoców i warzyw. Lista powstała na podstawie literatury fachowej i zaleceń dietetyków, a kryterium była gęstość 17 różnych składników odżywczych.

Najzdrowszym owocem... pomidor

Na pierwszym miejscu zestawienia liczącego ponad 40 pozycji znalazła się – co może zaskakiwać – rzeżucha. Ten przedstawiciel kapustowatych uzyskał maksymalną liczbę punktów.

Z kolei wśród owoców liderem został... pomidor. Tak, to nie pomyłka. Pomidor to z botanicznego punktu widzenia owoc, choć jest traktowany jako warzywo.

Pomidor wyprzedził cytrynę i truskawkę z grupy owoców, natomiast jeśli chodzi o warzywa, znalazł się tuż za kapustą i marchewką. Na końcu zestawienia specjaliści z CDC umieścili biały grejpfrut.

Co sprawia, że pomidor jest zdrowy?

Spośród najważniejszych składników występujących w pomidorach warto przede wszystkim wspomnieć o likopenie – czerwonym barwniku, jednym z przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze, inaczej antyoksydanty, to związki chemiczne, których głównym zadaniem jest neutralizacja rodników, cząsteczek przyspieszających proces starzenia się i zwiększających ryzyko wielu schorzeń.

Zostało opublikowanych wiele badań mówiących o związku między zawartością likopenu w diecie a mniejszym ryzykiem rozwoju chorób, przede wszystkim nowotworowych, metabolicznych i sercowo-naczyniowych. Opublikowana w 2020 r. w Food Chemistry metaanaliza wykazała, że spożywanie pomidorów (likopenu) było związane z mniejszą śmiertelnością z powodu choroby wieńcowej, chorób naczyń mózgowych, raka prostaty, raka żołądka, udaru i zespołu metabolicznego.

W tym warzywie będącym owocem znajdziemy także inne antyoksydanty, jak m.in. beta-karoten czy związki fenolowe, a także witaminy A, C i E.

Pomidor to także znakomite źródło potasu. Jak podkreślają eksperci Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, potas jest jednym z głównych elektrolitów, który odpowiada za utrzymanie odpowiedniej gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu, jest istotny dla prawidłowej pracy serca i układu krążenia.

W pomidorach znajdziemy także sporo błonnika, który poprawia pracę układu pokarmowego, reguluje poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi, ma więc kluczowe znaczenie w profilaktyce chorób dietozależnych.

Warto też wspomnieć o niskiej kaloryczności pomidora traktowanego jako owoc. Dlatego właśnie bliżej mu do warzyw.

Źródło: CDC, NCEŻ
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...