GIS ostrzega: niebezpieczne toksyny w rodzynkach. Sprawdź numer partii

Dodano:
Rodzynki Źródło: Pixabay / gregroose
Sanepid, czyli Państwowa Inspekcja Sanitarna, poinformował o wykryciu podwyższonego poziomu toksyn w kilku partiach rodzynek dostępnych w polskich sklepach.

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Chodzi o zanieczyszczone rodzynki.

Rodzynki zanieczyszczone toksyną

GIS poinformował na swojej stronie, że „w wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w rodzynkach” jednego producenta.

GIS wyjaśnia, że ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

Niebezpieczne partie

Chodzi o rodzynki produkowane rzez firmę Makar Bakalie z Katowic.

Ostrzeżenie dotyczy następujących partii produktu:

  • Rodzynki Iglotex Professional 1 kg, data minimalnej trwałości: 05.2026, numer partii: A567 3110, kraj pochodzenia: Uzbekistan.
  • Rodzynki 1 kg, data minimalnej trwałości: 05.2026, numer partii: A567 0511, kraj pochodzenia: Uzbekistan.
  • Rodzynki 1 kg, data minimalnej trwałości: 05.2026, numer partii: A567 0611, kraj pochodzenia: Uzbekistan.
  • Rodzynki sułtańskie 1 kg, Simpl, data minimalnej trwałości: 05.2026, numer partii: A567 1411, kraj pochodzenia: Uzbekistan.

Rodzynki

Co zostało zrobione w tej sprawie?

Główny Inspektorat Sanitarny informuje dalej, iż producent poinformował swoich odbiorców i dobrowolnie rozpoczął procedurę wycofywania ww. produktów od swoich odbiorców, a organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta.

GIS przypomina konsumentom, że nie należy spożywać partii wyrobów określonych w tym komunikacie.

Czym jest ochratoksyna A?

Ochratoksyna A (OTA) jest mikotoksyną naturalnie wytwarzaną przez grzyby, uznaną przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem za potencjalnie rakotwórczą.

Jak informował GIS, ochratoksyna A wykazuje działanie nefrotoksyczne u różnych gatunków zwierząt i powoduje nowotwory nerek u gryzoni.

Produktami żywnościowymi najbardziej narażonymi na zanieczyszczenie ochratoksyną A są produkty zbożowe, winogrona, kawa oraz kakao.

Źródło: GIS
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...