Jak poprawić pamięć? Dodaj ten element do śniadania, a zmianę odczujesz już po kilku godzinach
Zdrowa dieta jest niezbędna dla zachowania kondycji mózgu na odpowiednim poziomie. Jest wiele produktów, które poprawiają jego pracę. To m.in. ryby, rośliny strączkowe, warzywa liściaste i orzechy. W tej ostatniej grupie jest sporo rodzajów, które powinniśmy włączać do codziennego jadłospisu.
Orzechy bardzo korzystne dla mózgu
Naukowcy z Centre for Integrative Neuroscience and Neurodynamics Uniwersytetu w Reading postanowili sprawdzić, jak na kondycję mózgu wpływają orzechy włoskie.
Okazało się, że spożywanie na śniadanie 50 g orzechów włoskich (ilość tutaj definiowana jako „solidna garść”) zmieszanych z musli i jogurtem skutkowało szybszym czasem reakcji w ciągu dnia i poprawą wydajności pamięci kilka godzin po posiłku, w porównaniu do wyników osiąganych przez osoby, które spożywały śniadanie o podobnej kaloryczności, ale bez orzechów.
Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie „Food & Function”. Wzięła w nim udział niewielka grupa, 32 zdrowych osób w wieku 18-30 lat.
„To badanie pomaga wzmocnić argumenty mówiące o tym, że orzechy włoskie są dobrym pokarmem dla mózgu. Garść orzechów włoskich na śniadanie może dać młodym dorosłym poprawę wydajności umysłowej w sytuacji, gdy muszą być w szczytowej formie. Szczególnie ekscytujące jest to, że mierzalny wpływ na sprawność poznawczą ma tak prosty dodatek do diety” – powiedziała prof. Claire Williams z Uniwersytetu Reading, cytowana na stronie internetowej uczelni.
Jak podkreślają autorzy badania, ich wyniki potwierdzają wcześniejsze badania mówiące o wpływie regularnego spożywania orzechów, w tym orzechów włoskich, na funkcje poznawcze. Ale jest to pierwsze badanie, w którym zbadano efekty jedzenia orzechów włoskich obserwowane jeszcze tego samego dnia.
Korzyści w krótkim i długim okresie
Pomiary funkcji poznawczych, krwi i EEG wykonywano na początku badania oraz dwie, cztery i sześć godzin po posiłku. Wydajność pamięci po dwóch godzinach w grupie jedzącej orzechy włoskie była mniejsza niż w grupie kontrolnej, ale znacznie wyższa po sześciu godzinach.
Analiza EEG wykazała różnice w aktywności czołowo-ciemieniowej części mózgu w czasie testów sprawdzających pamięć i funkcje poznawcze.
Autorzy badania we wnioskach sugerują, że za poprawę funkcji poznawczych odpowiadają składniki orzechów włoskich, takie jak kwas alfa-linolenowy (jeden z kwasów tłuszczowych omega-3), białko i polifenole.
„Nagrania aktywności mózgu ujawniły zmiany w aktywności neuronowej, które sugerują, że orzechy włoskie mogą pomóc mózgowi pracować wydajniej podczas trudnych zadań umysłowych, a próbki krwi ujawniły pozytywne zmiany w poziomach glukozy i kwasów tłuszczowych — oba czynniki mogą wpływać na funkcjonowanie mózgu” – komentują autorzy.
Podsumowując, piszą, że „orzechy włoskie mogą być zdrowym sposobem na poprawę funkcji poznawczych w ciągu dnia, obok wcześniej stwierdzonych długoterminowych korzyści w wykazywaniu funkcji poznawczych wynikających z codziennej suplementacji”.