102-letni ekspert dietetyki zdradza 7 patentów na długowieczność
Nauka, ale też zwykli ludzie cały czas szukają klucza do długowieczności. Wiele czynników pozwalających na długie życie w dobrym zdrowiu jest znanych. To teoria. A jak wygląda praktyka, mogą opowiedzieć m.in. ludzie dożywający sędziwego wieku w dobrej kondycji.
To nie musi być kwestia genów
Jedną z takich osób jest dr John Scharffenberg, 102-letni profesor nadzwyczajny na Uniwersytecie Loma Linda w Kalifornii, specjalista dietetyki. W nagraniu dostępnym na YouTube podzielił się swoimi zasadami, które pozwalają wciąż cieszyć się zdrowiem.
102-latek jest bardzo żywotny, aktywny, sprawny umysłowo, samodzielny, wciąż podróżujący po świecie z wykładami na temat długiego życia. Podkreśla, że jego świetna forma w tak zaawansowanym wieku to nie zasługa genów. Jego matka zmarła w wieku 60 lat na chorobę Alzheimera, ojciec zmarł na atak serca mając 76 lat. Dr Scharffenberg przeżył również obu swoich mniej aktywnych braci.
Podkreśla, że przestrzeganie jego siedmiu prostych zasad dotyczących stylu życia może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia związanych z wiekiem, takich jak zawały serca czy udary, a także cukrzycy, które są głównymi przyczynami chorób i zgonów w krajach rozwiniętych.
Siedem zasad długowieczności
Oto zasady, którymi kieruje się 102-latek.
Nie pal papierosów. Dr Scharffenberg podkreśla, że zagrożenia związane z tytoniem są dobrze znane od dawna, po raz pierwszy udokumentowane w 1964 r. Palenie szkodzi niemal każdemu organowi w ciele i jest jedną z głównych przyczyn chorób i zgonów, którym można zapobiec.
Wg danych Światowej Organizacji Zdrowia palenie papierosów odpowiada za 8 mld zgonów rocznie na całym świecie,
Unikaj alkoholu nawet w małych ilościach. Dr Scharffenberg nie tylko nie pali, ale również stroni od alkoholu. Pomimo niektórych badań sugerujących, że umiarkowane picie lub niektóre napoje alkoholowe mogą przynieść pewne korzyści zdrowotne, dr Scharffenberg wskazuje na badania, które pokazują, że wszelkie efekty ochronne oferowane przez niewielkie spożycie alkoholu są równoważone przez zwiększone ryzyko zachorowania na raka.
Aktywność fizyczna jest ważna, zwłaszcza po 40. roku życia. „Chociaż jestem dietetykiem, uważam, że ćwiczenia są nawet ważniejsze niż odpowiednie odżywianie” – mówi dr Scharffenberg. Dodaje, że etapem życia, w którym szczególnie należy zwracać uwagę na ćwiczenia, jest wiek średni, a więc od 40 do 70 lat.
„Wtedy właśnie tego potrzebujesz najbardziej, ponieważ to czas, w którym ludzie zazwyczaj się relaksują, mają więcej pieniędzy, kupują więcej jedzenia, więcej siedzą, więcej jedzą... a to jest zła droga”.
Przyznaje, że jego ulubionymi ćwiczeniami są prace w ogródku i energiczny spacer. Podkreśla, to właśnie dzięki aktywnemu stylowi życia przeżył swoich dwóch braci o dziesięciolecia.
Żadnych przekąsek i jedzenie o stałych porach. Ekspert ds. żywienia uważa, że wdrożenie prostych nawyków żywieniowych daje gwarancje, że nie przybędą dodatkowe kilogramy. „Jedz o właściwej porze. To oznacza też brak przekąsek” – podkreśla.
„Jedz różnorodne, naturalne, nieprzetworzone pokarmy w ilościach odpowiednich do idealnej wagi… to wszystko, co musisz wiedzieć” – dodaje. Zdradza też, że stosuje post przerywany, ostatni posiłek je wczesnym popołudniem, a potem dopiero śniadanie o 6:30.
Zrezygnuj z mięsa. Dr Scharffenberg od dzieciństwa przestrzega diety wegetariańskiej od dzieciństwa. Przyznaje, że spróbował potem kilka razy mięsa, ale nie jadł go od 20. roku życia.
Stosuje dietę całkowicie roślinną, jego ulubione produkty to mango, kaki, ziemniaki, orzechy makadamia, a także inne orzechy i nasiona.
Ogranicz spożycie tłuszczów nasyconych. To pochodna jego zasady dotyczącej niejedzenia mięsa. Stulatek zaznacza, że bardzo wiele tłuszczów nasyconych pochodzi z mięsa, wołowego, wieprzowego i drobiowego.
Jego zdaniem przestrzeganie diety wegetariańskiej i wyeliminowanie tłuszczu zwierzęcego to najprostszy sposób na zmniejszenie ryzyka dotyczącego podwyższonego ciśnienia krwi i wysokiego poziomu cholesterolu.
Powiedz „nie” słodyczom. Dr Scharffenberg wskazuje na wyraźny związek między spożyciem cukru a zwiększonym ryzykiem chorób serca, a także innych problemów zdrowotnych. Sugeruje m.in. zamianę słodkich syropów używanych do naleśników i gofrów na owoce i krem z nerkowców.