Ten nawyk związany ze śniadaniem zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci
Zwykło się mówić, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie wszyscy dietetycy się z tym zgadzają, ale większość podkreśla, że całkowita pomijanie tego posiłku może się wiązać z przykrymi konsekwencjami, nie tylko związanymi z nadwagą i otyłością. Teraz pojawiło się badanie, że nie bez znaczenia jest też pora spożywania śniadania.
Pora śniadania coś mówi o naszym zdrowiu
Badanie przeprowadzone przez dr. Hassana Dashtiego z Harvard Medical School i Massachusetts General Hospital wykazało, że osoby starsze jedzące śniadanie o późniejszej porze mają większe ryzyko wcześniejszego zgonu. Wyniki jego analizy ukazały się w czasopiśmie Communications Medicine.
„Pora śniadania może służyć jako łatwy do monitorowania wskaźnik ogólnego stanu zdrowia” – powiedział dr Dashti, dietetyk i biolog rytmu dobowego.
Dr Dashti ze swoim zespołem przeanalizował dane prawie 3 tys. osób z Wielkiej Brytanii mających 42–94 lata. Analiza dotycząca ich nawyków żywieniowych i parametrów zdrowotnych objęła 20 lat życia.
Badacze odkryli, że wraz z wiekiem ludzie mają tendencję do późniejszego spożywania śniadań i kolacji. Później jadły śniadanie także osoby z poważnymi problemami zdrowotnymi, chorobami przewlekłymi lub skłonnością do późnego chodzenia spać.
Im później. tym gorzej
Analiza wykazała związek między późną porą śniadania a chorobami fizycznymi i psychicznymi, także przewlekłym zmęczeniem, problemami ze zdrowiem jamy ustnej, depresją i lękiem. Późne śniadanie było również nieznacznie związane z wyższym ryzykiem zgonu w dziesięcioletnim okresie obserwacji.
Po uwzględnieniu wielu czynników, takich jak wiek, płeć, poziom wykształcenia i styl życia, każda godzina opóźnienia śniadania wiązała się z 10-procentowym wzrostem ryzyka zgonu.
„Nasze badania sugerują, że zmiany w porze posiłków u osób starszych, zwłaszcza pory śniadania, mogą służyć jako łatwy do monitorowania wskaźnik ich ogólnego stanu zdrowia. Pacjenci i lekarze mogą potencjalnie traktować zmiany w rutynie posiłków jako wczesny sygnał ostrzegawczy, pozwalający zbadać leżące u podstaw problemy ze zdrowiem fizycznym i psychicznym” – powiedział dr Dashti.
Jednak naukowcy podkreślają jednak, że jest to związek przyczynowo-skutkowy. Oznacza to, że samo późniejsze spożywanie śniadania nie wpływa bezpośrednio na długość życia, ale może wskazywać na ukryte problemy zdrowotne, wzorce stylu życia lub różnice biologiczne wpływające na zdrowie, czyli informacje, które mogą być przydatne dla lekarza rodzinnego.