Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Kiedyś mówiło się tak znacznie częściej. Jest jednak spora rzesza ludzi, która pomija ten posiłek, zastępując go szybko wypijaną kawą przed pracą, albo nic nie spożywa wcześnie rano, stosując chociażby post przerywany. Teorię o ważności śniadania podważa też część dietetyków. Jak mogą wyglądać konsekwencje zdrowotne braku śniadania?
Pomijanie śniadania a cholesterol
Metaanaliza opublikowana w 2020 r. w czasopiśmie Obesity wykazało, że osoby pomijające śniadania były bardziej narażone na podwyższony (o 9 proc.) poziom cholesterolu LDL, zwanego złym cholesterolem. Co ciekawe, ten nawyk nie wpływał znacząco na różnice w pomiarach dotyczących ciśnienia krwi, cholesterolu całkowitego, cholesterolu HDL czy poziomu glikemii na czczo.
W 2013 r. w Public Health Nutrition opublikowano badanie przeprowadzone w latach 1999-2006 z udziałem Amerykanów w wieku 20-39 lat podzielonych na trzy grupy: niejedzących śniadań, jedzących płatki śniadaniowe i spożywających inne rodzaje śniadania. Okazało się, że osoby pomijające śniadania były – w porównaniu do tych jedzących płatki – o 31 proc. bardziej narażone na nadwagę lub otyłość, miały o 39 proc. większe ryzyko nadciśnienia, o 37 proc. wyższe ryzyko podwyższonego poziomu cholesterolu całkowitego, 28 proc. większe ryzyko podwyższonego poziomu cholesterolu i o 23 proc. wyższe ryzyko podwyższonego poziomu insuliny w surowicy.
Z kolei w porównaniu do osób jedzących inne śniadania, osoby pomijające ten posiłek były – odpowiednio – o 1,24, 1,26 i 1,44 raza bardziej narażone na podwyższony poziom całkowitego cholesterolu, podwyższony poziom cholesterolu LDL i obniżony poziom cholesterolu HDL.
To może świadczyć o stylu życia
Jak to tłumaczą dietetycy? Ich zdaniem osoby poświęcające rano czas na przygotowanie śniadania mają większą tendencję do dokonywania zdrowszych wyborów żywieniowych nie tylko na śniadanie, ale także na lunch i kolację. Z opublikowanych badań wynika też, że osoby spożywające śniadanie częściej wykazują aktywność fizyczną i rzadziej sięgają po przekąski i śmieciowe jedzenie. Krótko mówiąc – osoby jedzące śniadania mają większą skłonności do dbania o zdrowie i zdrowszy styl życia w porównaniu do osób niejedzących.
Potwierdzeniem może być m.in. japońskie badanie, przeprowadzone w 2019 r., które wykazało, ze osoby pomijające śniadanie częściej spożywały późne kolacje lub przekąski tuż przed snem. To z kolei prowadziło do większego ryzyka wystąpienia nadwagi lub otyłości.