Salmonella może być pomocna w walce z jednym z najbardziej śmiertelnych nowotworów

Dodano:
Pałeczki Samonelli Źródło: Shutterstock / nobeastsofierce
Odpowiedzialna za zatrucia pokarmowe Salmonella może być jednocześnie pomocna w walce z rakiem jelita grubego – tak wykazało badanie brytyjskich naukowców.

Salmonella to bakteria kojarzona głównie z poważnymi zatruciami pokarmowymi. Tymczasem, odpowiednio „zaprogramowana”, może wspierać komórki odpornościowe w zwalczaniu nowotworów.

Salmonella może pomóc zwalczać raka

Właściwości Salmonelli w zwalczaniu nowotworów naukowcy zauważyli jakiś czas temu. Problemem była mała skuteczność takich terapii, polegająca m.in. na tym, że bakteria jednocześnie ograniczała skuteczność komórek odpornościowych. Nowe badanie pokazuje, że można tak zmodyfikować tę bakterię, aby można było zwiększyć potencjał takich terapii.

Badanie przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu z Birmingham, wsparci przez naukowców z Uniwersytetu w Yokohamie, Uniwersytetu w Glasgow, Politechniki w Zurychu, Cancer Research UK Scotland Institute i Imperial College London. Opublikowane zostało w EMBO Molecular Medicine.

Przeprowadzony na myszach eksperyment wykazał, że można tak zmodyfikować Salmonellę, aby umożliwiła limfocytom T — białym krwinkom, będącym elementem układu odpornościowego odpowiedzialnym za rozpoznawanie antygenów – skuteczniejsze niszczenie komórek raka jelita grubego.

Naukowcy znaleźli kluczowe białko

Chodzi o wpływ Salmonelli na aminokwas zwany asparaginą, który hamuje wzrost guza, ale jednocześnie ogranicza procesy metaboliczne komórek T, uniemożliwiając im atakowanie komórek nowotworowych. Wnioski z badań wskazują, że można tak przeprogramować bakterię, aby nie atakowała asparaginy, umożliwiając tym samym limfocytom T lepsze działanie antynowotworowe.

„Terapie bakteryjne to ekscytujący sposób leczenia raka, polegający na pozbawieniu guzów niezbędnych składników odżywczych. Jedną z wieloletnich zagadek było pytanie, dlaczego komórki T, które są kluczowe w walce z rakiem, nie działają optymalnie podczas takich terapii"– powiedział dr Alastair Copland, specjalista ds. immunologii na Uniwersytecie w Birmingham, główny autor badania.

„Teraz zidentyfikowaliśmy odpowiedzialne za to białko i wskazaliśmy ekscytujący cel genetyczny, który może pomóc nam uwolnić pełny potencjał tej terapii. Szczególnie satysfakcjonujące jest przekształcenie wywołującego chorobę drobnoustroju, takiego jak Salmonella, w taki, który zwalcza raka” – dodał naukowiec.

To poważny krok naprzód

Dr Catherine Elliott, dyrektor ds. badań w Cancer Research UK, organizacji finansującej badanie, powiedziała, że to poważny krok naprzód, który może doprowadzić do „bardziej skutecznych metod leczenia osób z rakiem jelita grubego i innymi nowotworami, dając nadzieję pacjentom na dłuższe życie.

Wg Światowej Organizacji Zdrowia rak jelita grubego znajduje się na drugim miejscu wśród nowotworów pod względem śmiertelności. W 2022 r. zmarło z tego powodu 900 tys. osób na świecie. To trzeci pod względem wykrywalności i śmiertelności rak u kobiet, po raku piersi i raku płuc. U mężczyzn także trzeci, jeśli chodzi o wykrywalność – po raku płuc i prostaty – i śmiertelności – za rakiem płuc i wątroby.

W Polsce każdego roku na raka jelita grubego zapada 18 tys. osób. Umiera 12 tys.

Źródło: University of Birmingham
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...