Naukowcy: Ten rodzaj węglowodanów pozytywnie wpływa na długość i jakość życia
Węglowodany często są postrzegane i traktowane jako ten mniej zdrowy składnik diety, który należy ograniczać na rzecz chociażby białka. Tymczasem wszystko zależy od tego, z jakim rodzajem węglowodanów mamy do czynienia. Niektóre są wręcz wskazane z punktu widzenia korzyści zdrowotnych.
Rodzaj węglowodanów ma znaczenie
Sprawdzili to amerykańscy i kanadyjscy naukowcy (m.in. z Uniwersytetu w Toronto i Uniwersytetu Harvarda), a wyniki zostały opisane w czasopiśmie JAMA Network.
Autorzy badania piszą na wstępie, że populacja osób starszych w USA podwoi się w ciągu najbliższych czterech dekad, a seniorzy obarczeni są znacznie większym ryzykiem chorób przewlekłych oraz ryzykiem pogarszającej się sprawności fizycznej i poznawczej. Dieta jest ważnym czynnikiem związanym z przewlekłymi schorzeniami, kondycją fizyczną i jakością starzenia się.
Węglowodany w diecie Amerykanów dostarczają około 50 proc. energii, a niestety większość to węglowodany rafinowane, tylko 8 proc. to wysokiej jakości węglowodany pochodzące z produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych, owoców i warzyw. A – jak podkreślają badacze – spożycie wysokiej jakości węglowodanów jest związane ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na choroby przewlekłe i przedwczesnej śmierci.
Rafinowane (inaczej puste lub proste) węglowodany to przetworzone i oczyszczone zboża i cukry, z których usunięto naturalny błonnik, witaminy i minerały. Są szybko trawione, co prowadzi do szybkiego podnoszenia się poziomu cukru we krwi. Przykładami są m.in. biały chleb, biały ryż, ciastka i słodkie napoje.
Ten typ może wydłużyć życie
W badaniu wzięło udział 47513 kobiet, których średni wiek w początkowym momencie wynosił 48,5 roku. Pod uwagę wzięto ich odpowiedzi z kwestionariuszy dotyczących preferencji żywieniowych z lat 1984 i 1986, a następnie „jakość starzenia się” 30 lat później, której elementami w 2014 i 2016 r. były: brak chorób przewlekłych, brak upośledzenia pamięci, funkcji poznawczych i fizycznych oraz jakość zdrowia psychicznego.
Definicję – stworzoną przez autorów badania – zdrowego starzenia się po 30 latach spełniało 3706 osób, czyli 7,8 proc.
Po przeanalizowaniu danych okazało się, że spożycie w średnim wieku węglowodanów wysokiej jakości (pochodzących z produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych, owoców, warzyw) oraz błonnika pokarmowego (pochodzącego z owoców, warzyw i zbóż) wiązało się ze zwiększonymi szansami na zdrowe starzenie się w starszym wieku.
Nawet zwiększenie o 10 proc. ilości spożywanych jakościowych węglowodanów wiązało się z pozytywnym wpływem na jakość starzenia się.
Z kolei spożycie węglowodanów rafinowanych wiązało się z niższymi szansami na zdrowe starzenie się.
„Od dawna wiadomo, że różne węglowodany mogą wpływać na zdrowie w różny sposób, na masę ciała, energię czy poziom cukru we krwi. Zamiast jednak skupiać się tylko na bezpośrednim wpływie tych makroskładników, chcieliśmy zrozumieć, co mogą one oznaczać dla dobrego zdrowia 30 lat później. Nasze odkrycia sugerują, że jakość węglowodanów może być ważnym czynnikiem wpływającym na zdrowe starzenie się” – powiedział dr Andres Ardisson Korat, główny autor badania