Za rzadko jemy to warzywo, a potrafi obniżyć cholesterol. Zaskakujące badania

Za rzadko jemy to warzywo, a potrafi obniżyć cholesterol. Zaskakujące badania

Dodano: 
Warzywa strączkowe
Warzywa strączkowe Źródło: Shutterstock
Porcja roślin strączkowych dziennie może przynieść zbawienne skutki dla osób ze stanem przedcukrzycowym.

Rośliny strączkowe to podstawa zdrowej diety. Zajmują ważne miejsce w zaleceniach dietetyków, są cenione jako źródło białka i składników mineralnych, mają niski indeks glikemiczny. O ich pozytywnym wpływie na nasz metabolizm wiadomo od dawna. Teraz pojawiły się nowe badania o tym mówiące. Porcja dwóch rodzajów tych roślin dziennie może być prostym i niedrogim sposobem na zmniejszenie ryzyka chorób przewlekłych. Chodzi o ciecierzycę i czarną fasolę, czyli warzywa nienależące do najpopularniejszych z tej grupy.

Ciecierzyca i czarna fasola zmniejszą ryzyko stanów zapalnych

Sprawdzili to naukowcy z Illinois Institute of Technology, a wyniki swoich badań – jeszcze nie recenzowane – przedstawili podczas konferencji Nutrition 2025, corocznym spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia (American Society for Nutrition)

W badanie wzięło udział 72 uczestników mających stan przedcukrzycowy. Przez 12 tygodni spożywali porcję (160 g ugotowanego produktu)ciecierzycy lub czarnej fasoli, grupa kontrolna miała podawany ryż.

Analiza przeprowadzona po zakończeniu badania wykazała związek między spożyciem ciecierzycy a poprawą poziomu cholesterolu, natomiast jedzenie czarnej fasoli wiązało się ze zmniejszeniem stanu zapalnego.

W grupie spożywającej ciecierzycę całkowity cholesterol znacząco spadł ze średnio 200,4 mg/dL na początku badania do 185,8 mg/dL po 12 tygodniach. U osób spożywających czarną fasolę średni poziom prozapalnej cytokiny interleukiny-6 — markera stanu zapalnego — wynosił 2,57 pg/ml na początku badania i znacząco spadł do 1,88 2,57 pg/ml 12 tygodniach. Nie zaobserwowano żadnych istotnych zmian w markerach metabolizmu glukozy.

Rośliny idealne przy stanie przedcukrzycowym

„Osoby ze stanem przedcukrzycowym często wykazują zaburzenia metabolizmu lipidów, a także przewlekły stan zapalny o niskim stopniu nasilenia, które mogą przyczyniać się do rozwoju chorób takich jak choroby serca i cukrzyca typu 2” — powiedziała Morganne Smith, doktorantka w Illinois Institute of Technology, jedna z autorek badania. „Nasze badanie wykazało, że spożywanie fasoli pomogło znacząco obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć stan zapalny u osób ze stanem przedcukrzycowym, chociaż poziom glukozy nie uległ zmianie” – dodaje.

Autorzy badania podkreślają, że czarna fasola i ciecierzyca są często pomijane w badaniach dotyczących ich wpływu na cholesterol i stany zapalne u osób zagrożonych chorobami serca lub cukrzycą. Nowe badanie jest częścią większego projektu badającego, w jaki sposób jedzenie czarnej fasoli i ciecierzycy wpływa na stany zapalne i reakcję insulinową poprzez aktywność mikrobiomu jelitowego.

„Nasze badanie wykazało korzyści ze spożywania fasoli u osób dorosłych ze stanem przedcukrzycowym, ale jest ona świetną opcją dla każdego. Wyniki badań mogą zostać wykorzystane do stworzenia wytycznych dietetycznych dla lekarzy lub programów zdrowia publicznego skupionych na zapobieganiu chorobom serca i cukrzycy” — powiedziała Smith.

Czytaj też:
Sekret długowieczności? Eksperci: Znajdziesz go na talerzu, przez cały rok
Czytaj też:
102-letni ekspert dietetyki zdradza 7 patentów na długowieczność