Śmieciowe jedzenie ma fatalny wpływ na nasze zdrowie. To wiadomo od dawna. Jest czynnikiem ryzyka wielu chorób, także nowotworowych. Teraz pojawiło się nowe badanie mówiące o tym, jak tego typu dieta może wpływać na mózg i pamięć.
Śmieciowe jedzenie upośledza pamięć
Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z Wydział Medycznego Uniwersytetu Karoliny Północnej (UNC School of Medicine) i opublikowane w czasopiśmie Neuron. Wykazało, że śmieciowe jedzenie przeprogramowuje ośrodek pamięci w mózgu i prowadzi do zaburzenia funkcji poznawczych.
Co dokładnie się dzieje? W czasie spożywania produktów wysokotłuszczowych grupa komórek mózgowych w hipokampie, zwana interneuronami cholecystokininowymi (CCK), staje się nadmiernie aktywna. Ta nadaktywność z kolei zaburzała sposób, w jaki hipokamp przetwarza pamięć, nawet już po kilku dniach takiej diety.
Dieta wysokotłuszczowa to taka, w której dominuje śmieciowe jedzenie bogate w tłuszcze nasycone. To przede wszystkim żywność typu fast food, czyli cheeseburgery, frytki czy hot-dogi.
„Wiedzieliśmy, że dieta i metabolizm mogą wpływać na zdrowie mózgu, ale nie spodziewaliśmy się znaleźć tak specyficznej i wrażliwej grupy komórek mózgowych, interneuronów CCK w hipokampie, które były bezpośrednio zaburzane przez krótkotrwałą ekspozycję na dietę wysokotłuszczową” – powiedział dr Juan Song, główny autor badania, profesora farmakolog z UNC School of Medicine.
„Najbardziej zaskoczyło nas to, jak szybko te komórki zmieniały swoją aktywność w odpowiedzi na zmniejszoną dostępność glukozy i jak sama ta zmiana wystarczyła, aby upośledzić pamięć” – dodał.
Jak wyglądało badanie?
Badanie zostało przeprowadzone na myszach. Poddano je diecie wysokotłuszczowej, przypominającej bogate w tłuszcze, śmieciowe jedzenie, spożywane głównie w Stanach Zjednoczonych. W ciągu czterech dni od rozpoczęcia diety badania wykazały, że interneurony CCK w mózgu odpowiedzialnym za pamięć stały się nienormalnie aktywne.
To oznacza, że wysokoprzetworzone produkty, bogate w szkodliwe tłuszcze, mogą wpływać na mózg niemal natychmiast, na długo przed wystąpieniem przyrostu masy ciała lub cukrzycy – piszą autorzy badania.
To, co jemy, wpływa na mózg
To potwierdza od lat znaną prawdę, że odpowiednie odżywianie ma duże znaczenie w kontekście zdrowia mózgu. Dieta wysokotłuszczowa, bogata w tłuszcze nasycone, może prowadzić do zwiększonego ryzyka rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, jak demencja czy choroba Alzheimera.
Badania na myszach pokazały jednocześnie, że przywrócenie zdrowszego odżywiania uspokoiło nadaktywne neurony i zmniejszyło problemy z pamięcią. To oznacza, że terapie polegające na modyfikacjach diety lub leczeniu farmakologicznym mogą być skuteczne w zachowaniu zdrowia mózgu.
„Ta praca podkreśla, jak to, co jemy, może szybko wpływać na zdrowie mózgu i jak wczesne interwencje, czy to poprzez post, czy leki, mogą chronić pamięć i zmniejszać ryzyko długotrwałych problemów poznawczych związanych z otyłością i zaburzeniami metabolicznymi” – powiedział dr Song.
Czytaj też:
Naturalne, czyli bezpieczne? Obalamy 5 popularnych mitów o zdrowiuCzytaj też:
Zaburzenia nastroju, depresja, agresja, gorsza pamięć i koncentracja. To skutki niewłaściwej diety