Co trzeci dorosły Polak zmaga się z tą chorobą. Sprawdź, jak uniknąć powikłań

Co trzeci dorosły Polak zmaga się z tą chorobą. Sprawdź, jak uniknąć powikłań

Dodano: 
Warto zadbać m. in. o regularną aktywność fizyczną
Warto zadbać m. in. o regularną aktywność fizyczną Źródło: freepik
Zawał serca, udar mózgu, niewydolność nerek, miażdżyca tętnic obwodowych, ślepota – to skutki nieleczonego nadciśnienia tętniczego. Ważne jest nie tylko wdrożenie leczenia. Warto zastosować jeszcze kilka prostych zasad.
- Modyfikacja stylu życia to najprostszy sposób uchronienia się przed następstwami nadciśnienia tętniczego

– podkreśla prof. dr hab. n. med. Robert Gil.

- Należy uświadomić sobie, że nie tylko otyłość, ale już nadwaga są uznanymi czynnikami ryzyka sercowo-naczyniowego jak również rozwoju nadciśnienia, dlatego redukcja masy ciała może zapobiegać lub wręcz leczyć tę coraz bardziej powszechną chorobę. Nie od dziś wiadomo, że w najprostszy sposób redukcji masy ciała może być osiągnięty poprzez dietę niskokaloryczną i regularne ćwiczenia fizyczne. Warto pamiętać, iż kilogram utraconej masy ciała przyczynia się do spadku ciśnienia skurczowego i rozkurczowego o około 1 mmHg, a regularne ćwiczenia fizyczne obniżają ciśnienie tętnicze o 4-9 mmHg.

Mniej soli, mniej siedzenia

Warto wdrożyć w życie i pamiętać o stosowaniu tych zasad:

  • ogranicz spożycie soli – nadmiar sodu podnosi ciśnienie
  • postaw na regularną aktywność fizyczną – co najmniej 30 minut ruchu dziennie
  • unikaj siedzącego trybu życia – staraj się robić częste przerwy w pracy biurowej
  • zredukuj masę ciała – nadwaga to jeden z głównych czynników ryzyka
  • zadbaj o zdrową dieta (np. DASH) – bogata w warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty i zdrowe tłuszcze
  • pij 2-3 litry wody dziennie.

Czytaj też:
„Cicha”, groźna choroba. W Polsce cierpi na nią 11 milionów osób

Zdrowo się odżywiaj

Zdrowa dieta jest jednym z najważniejszych czynników w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego. Właściwie dobrane produkty mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi, podczas gdy inne mogą je podnosić, zwiększając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Produkty, które pomagają w obniżeniu ciśnienia:

warzywa i owoce bogate w potas, np. fasola, groch, soja, szpinak, brokuły, marchew, ziemniaki, buraki, pomidory, morele, banany, wiśnie, brzoskwinie, truskawki, pomarańcze, śliwki

pełnoziarniste produkty, np. otręby, pieczywo razowe, graham, makaron pełnoziarnisty, kasza gryczana, jaglana, jęczmienna, komosa ryżowa, ryz brązowy

chude białko np. drób, ryby, twaróg, jajka

zdrowe tłuszcze, np. oliwa z oliwek, awokado, orzechy, tłuste ryby

Zdrowa dieta to jeden z najskuteczniejszych sposobów na kontrolowanie ciśnienia tętniczego. Wybierając odpowiednie produkty i ograniczając spożycie soli, można nie tylko obniżyć ciśnienie, ale także zmniejszyć ryzyko poważnych chorób sercowo-naczyniowych. Warto wprowadzać zmiany stopniowo i szukać zdrowych zamienników ulubionych produktów.

Czytaj też:
„Piątka dla zdrowia” kardiologów i onkologów. Konieczne, jeśli chcemy żyć dłużej