Zanieczyszczona żywność powoduje ponad 200 chorób i śmierć 420 tys. osób

Zanieczyszczona żywność powoduje ponad 200 chorób i śmierć 420 tys. osób

Dodano: 
Zboże
Zboże Źródło: Pixabay
Niebezpieczna żywność zawierająca bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne powoduje ponad 200 chorób, od biegunki po nowotwory – alarmuje WHO.

7 czerwca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Hasło tegorocznych obchodów, „Nauka w działaniu”, podkreśla ważną rolę, jaką nauka odgrywa w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących żywności. Bez wsparcia nauki nie byłoby możliwe utrzymanie bezpieczeństwa żywności w łańcuchach dostaw, które często obejmują cały glob i przekraczają wiele granic – pisze Główny Inspektor Sanitarny.

WHO o bezpieczeństwie żywności

Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności jest organizowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), razem ze Światową Organizację Zdrowia (WHO).

Bezpieczeństwo żywności to wspólna odpowiedzialność rządów, producentów i konsumentów. Każdy ma swoją rolę do odegrania od gospodarstwa do stołu, aby zapewnić, że spożywana przez nas żywność jest bezpieczna i nie spowoduje szkód dla naszego zdrowia. Poprzez Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności WHO podejmuje wysiłki, aby włączyć bezpieczeństwo żywności do głównego nurtu porządku publicznego i zmniejszyć obciążenie chorobami przenoszonymi drogą pokarmową na całym świecie – informuje GIS.

WHO z kolei przedstawia dane pokazujące, jak ważna jest to sprawa.

200 chorób, 420 tys. zgonów

Niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne powoduje ponad 200 chorób, od biegunki po nowotwory. Tworzy błędne koło chorób i niedożywienia, dotykając w szczególności niemowlęta, małe dzieci, osoby starsze i chore – podkreśla organizacja.

WHO szacuje, że rocznie na całym świecie z powodu skażonej żywności choruje 600 mln osób, a umiera 420 tys. Każdego roku gospodarka światowa traci 110 mld dolarów z powodu utraconej produktywności i wydatków medycznych z powodu zanieczyszczonej żywności w krajach o niskich i średnich dochodach.

Dzieci poniżej 5. roku życia są nosicielami 40 proc. chorób przenoszonych przez żywność, umiera 125 tys. z nich każdego roku.

Choroby przenoszone przez żywność utrudniają rozwój społeczno-ekonomiczny, obciążają systemy opieki zdrowotnej i szkodzą gospodarkom narodowym, turystyce i handlowi.

Bakterie, wirusy i pasożyty

Choroby przenoszone drogą pokarmową są zazwyczaj zakaźne lub toksyczne i są wywoływane przez bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne dostające się do organizmu poprzez skażoną żywność. Zanieczyszczenie chemiczne może prowadzić do ostrego zatrucia lub przewlekłych chorób, jak choćby nowotwory. Wiele chorób przenoszonych drogą pokarmową może prowadzić do długotrwałej niepełnosprawności i śmierci.

Największe zagrożenia dotyczące żywności:

  • Bakterie, takie jak Salmonella, Campylobacter i Escherichia coli to jedne z najczęstszych patogenów znajdujących się żywności, dotyka to milionów na całym świecie, czasami z poważnymi i śmiertelnymi skutkami.
  • Wirusy. Norowirusy są częstą przyczyną zakażeń przenoszonych przez żywność, objawiających się nudnościami, wymiotami, wodnistą biegunką i bólem brzucha. Wirus zapalenia wątroby typu A może być również przenoszony przez żywność i powodować długotrwałe choroby wątroby.
  • Pasożyty. Niektóre pasożyty, takie jak przywry przenoszone przez ryby, są przenoszone tylko przez żywność. Tasiemce mogą zarażać ludzi poprzez żywność lub bezpośredni kontakt ze zwierzętami. Inne pasożyty przedostają się do łańcucha pokarmowego przez wodę lub glebę i mogą zanieczyszczać świeże produkty.
  • Priony, białkowe cząsteczki, powodująchoroby neurodegeneracyjne, jak m.in. gąbczasta encefalopatia bydła (BSE lub tzw. choroba szalonych krów).
  • Chemikalia i toksyny. To m.in. toksyny naturalnie występujące w grzybach, mytotoksyny znajdujące się zanieczyszczonej żywności, dioksyny i polichlorowane bifenyle, które są niepożądanymi produktami ubocznymi procesów przemysłowych i spalania odpadów, a także metale ciężkie (ołów, kadm i rtęć) znajduje się w zanieczyszczonej wodzie i glebie.

Czytaj też:
Można uniknąć wielu chorób. Sprawdź, na co zwracać uwagę

Opracował:
Źródło: GIS, WHO