Żadnych zastrzyków. Ta przyprawa ułatwia chudnięcie osób chorych na cukrzycę

Żadnych zastrzyków. Ta przyprawa ułatwia chudnięcie osób chorych na cukrzycę

Dodano: 
Przyprawy kuchenne mają właściwości, które przydają się podczas pielęgnacji roślin
Przyprawy kuchenne mają właściwości, które przydają się podczas pielęgnacji roślin Źródło: Pexels / Shantanu Pal
Analiza wielu badań wykazała, że popularna azjatycka przyprawa może wspomagać utratę wagi i tkanki tłuszczowej u osób mających cukrzycę lub stan przedcukrzycowy.

Kurkuma to jedna z najpopularniejszych przypraw w kuchni azjatyckiej. Ceniona nie tylko ze względu na swoje walory smakowe i intensywny kolor nadający potrawom charakterystyczną barwę, ale także na swoje liczne właściwości prozdrowotne. Wiele związków zawartych w kurkumie (m.in. olejki eteryczne i przeciwutleniacze jak kurkumina) sprawia, że ta przyprawa wspiera odporność, ma właściwości przeciwzapalne, neuroprotekcyjne, korzystnie wpływa na regulację poziomy glukozy we krwi i cholesterolu.

Kurkuma wspiera odchudzanie przy cukrzycy

Może też sprzyjać odchudzaniu u osób z cukrzycą typu 2 lub stanem przedcukrzycowym. Zbadali to naukowcy z Tehran University of Medical Sciences i University of Adelaide, a wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie Nutrition & Diabetes.

Już wcześniej wykazano, że kurkumina, główny składnik kurkumy, korzystnie wpływa na wskaźniki glikemiczne i antropometryczne w chorobach metabolicznych, działa także przeciwotyłościowo i sprzyja wydajniejszemu spalaniu tłuszczu.

Naukowcy z Iranu i Australii przeanalizowali 20 badań z udziałem 1387 dorosłych osób opublikowanych w różnych bazach medycznych w latach 1990 – 2024. W większości tych badań stosowano dawki kurkumy/kurkuminy od 80 do 2100 mg dziennie.

Okazało się, że u osób z cukrzycą typu 2 suplementacja doprowadziła do „umiarkowanej, ale statystycznie istotnej” redukcji masy ciała, obwodu talii, procentowej zawartości tkanki tłuszczowej i obwodu bioder. Nie wpłynęła jednak wyraźnie na BMI.

U osób ze stanem przedcukrzycowym kurkuma/kurkumina zmniejszyła masę ciała i obwód talii, ale nie BMI.

Im dłużej, tym lepsze efekty

Największe korzyści były rejestrowane u osób, które przyjmowały formy kurkuminy o wysokiej wchłanialności lub stosowały je przez co najmniej 12 tygodni. Naukowcy zaznaczyli, że dłuższe stosowanie (ponad 22 tygodnie) wiązało się z redukcją masy ciała, a wyższe dawki (około 1500 mg/dobę) wiązały się z mniejszym obwodem talii.

W kilku badaniach odnotowano działania niepożądane, najczęściej łagodne i obejmowały dyskomfort w żołądku, swędzenie lub nudności.

„Badanie wykazało, że kurkuma/kurkumina może mieć korzystny wpływ na niektóre wskaźniki otyłości, co może przyczyniać się do kontroli masy ciała u osób ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą typu 2” – napisali autorzy badania w podsumowaniu, choć zastrzegli, że efekty były miarkowane a „dowody uzyskane z randomizowanych badań, które początkowo uważano za mające wysoką pewność, mogą zostać obniżone ze względu na poważne ryzyko stronniczości, niespójności, pośredniości, niedokładności i dowodów na błąd publikacji”.

Czytaj też:
Powszechny zwyczaj może zwiększać ryzyko cukrzycy. Eksperci: Ten związek nie był wcześniej badany

Opracował:
Źródło: Nutrition & Diabetes