To, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Wielkie znaczenie ma też to, kiedy jemy. Badanie dotyczące związku między porą jedzenia a gospodarką glikemiczną przeprowadzili naukowcy z German Institute of Human Nutrition Potsdam-Rehbrücke (DIfE), czołowego niemieckiego ośrodka zajmującego się wpływem żywienia na zdrowie. Wyniki opublikowano w czasopiśmie eBioMedicine będącego częścią prestiżowego The Lancet.
Pora spożywania posiłków ma wielkie znaczenie
Badacze piszą na wstępie, że rytm dobowy odgrywa kluczową rolę w homeostazie metabolicznej, a zegary w naszych narządach i metabolizm pozostają we wzajemnych interakcjach. W rezultacie nasz organizm reaguje w różny sposób na ten same produkty spożywane o różnych porach dnia, co przekłada się na dobowe wahania tolerancji glukozy i poposiłkowego wydzielania hormonów.
Chociaż związek późnego i nocnego jedzenia ze zwiększonym ryzykiem otyłości, chorób sercowo-naczyniowych i parametrów kardiometabolicznych został już wcześniej ustalony, rola pory jedzenia w metabolizmie glukozy i ryzyku cukrzycy pozostaje słabo poznana – zaznaczają.
Naukowcy wykorzystali dane 92 osób z lat 2009–2010 obejmujące ich nawyki żywieniowe oraz chronotypy, wyniki metaboliczne, historię chorób i wyniki tolerancji glukozy.
Okazało się, że osoby, które spożywały ostatni posiłek później i bliżej pory snu, miały mniej efektywny metabolizm glukozy (poziomu cukru we krwi), niższą wrażliwość na insulinę i wyższy poziom insuliny na czczo następnego dnia. „Wyniki sugerują, że późniejsza pora jedzenia ostatniego posiłku est związana z insulinoopornością” – napisali autorzy badania.
To dotyczy także zdrowych
„Wyniki tego badania, w połączeniu z istniejącymi badaniami, podkreślają potencjał strategii opartych na porach posiłków w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2. Przesunięcie głównego spożycia kalorii na wcześniejsze pory dnia może chronić przed cukrzycą, ale może być trudne ze względu na inne elementy wpływające na pory posiłków” – zaznaczyli we wnioskach.
„Chociaż powszechnie wiadomo, że czas spożywania posiłków i ich skład mają kluczowe znaczenie dla kontroli poziomu cukru we krwi i działania insuliny u osób z cukrzycą, badanie przeprowadzono na zdrowych młodych osobach z prawidłową funkcją trzustki i bez innych zaburzeń metabolicznych” – skomentowała te badania dietetyk Destini Moody w rozmowie z serwisem Medical News Today.
Dodała, że nawet osoby niemające cukrzycy, ale będące w grupie ryzyka (m.in. mające zespół metaboliczny) powinny zwracać uwagę poziom insulinooporności.