Powszechny zwyczaj może zwiększać ryzyko cukrzycy. Eksperci: Ten związek nie był wcześniej badany

Powszechny zwyczaj może zwiększać ryzyko cukrzycy. Eksperci: Ten związek nie był wcześniej badany

Dodano: 
Naleśniki
Naleśniki Źródło: Pixabay / RitaE
Badanie przeprowadzone przez niemieckich naukowców wykazało, że częsty nawyk żywieniowy może rozregulować gospodarkę glukozową.

To, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Wielkie znaczenie ma też to, kiedy jemy. Badanie dotyczące związku między porą jedzenia a gospodarką glikemiczną przeprowadzili naukowcy z German Institute of Human Nutrition Potsdam-Rehbrücke (DIfE), czołowego niemieckiego ośrodka zajmującego się wpływem żywienia na zdrowie. Wyniki opublikowano w czasopiśmie eBioMedicine będącego częścią prestiżowego The Lancet.

Pora spożywania posiłków ma wielkie znaczenie

Badacze piszą na wstępie, że rytm dobowy odgrywa kluczową rolę w homeostazie metabolicznej, a zegary w naszych narządach i metabolizm pozostają we wzajemnych interakcjach. W rezultacie nasz organizm reaguje w różny sposób na ten same produkty spożywane o różnych porach dnia, co przekłada się na dobowe wahania tolerancji glukozy i poposiłkowego wydzielania hormonów.

Chociaż związek późnego i nocnego jedzenia ze zwiększonym ryzykiem otyłości, chorób sercowo-naczyniowych i parametrów kardiometabolicznych został już wcześniej ustalony, rola pory jedzenia w metabolizmie glukozy i ryzyku cukrzycy pozostaje słabo poznana – zaznaczają.

Naukowcy wykorzystali dane 92 osób z lat 2009–2010 obejmujące ich nawyki żywieniowe oraz chronotypy, wyniki metaboliczne, historię chorób i wyniki tolerancji glukozy.

Okazało się, że osoby, które spożywały ostatni posiłek później i bliżej pory snu, miały mniej efektywny metabolizm glukozy (poziomu cukru we krwi), niższą wrażliwość na insulinę i wyższy poziom insuliny na czczo następnego dnia. „Wyniki sugerują, że późniejsza pora jedzenia ostatniego posiłku est związana z insulinoopornością” – napisali autorzy badania.

To dotyczy także zdrowych

„Wyniki tego badania, w połączeniu z istniejącymi badaniami, podkreślają potencjał strategii opartych na porach posiłków w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2. Przesunięcie głównego spożycia kalorii na wcześniejsze pory dnia może chronić przed cukrzycą, ale może być trudne ze względu na inne elementy wpływające na pory posiłków” – zaznaczyli we wnioskach.

„Chociaż powszechnie wiadomo, że czas spożywania posiłków i ich skład mają kluczowe znaczenie dla kontroli poziomu cukru we krwi i działania insuliny u osób z cukrzycą, badanie przeprowadzono na zdrowych młodych osobach z prawidłową funkcją trzustki i bez innych zaburzeń metabolicznych” – skomentowała te badania dietetyk Destini Moody w rozmowie z serwisem Medical News Today.

Dodała, że nawet osoby niemające cukrzycy, ale będące w grupie ryzyka (m.in. mające zespół metaboliczny) powinny zwracać uwagę poziom insulinooporności.

Opracował:
Źródło: Medical News Today, eBioMedicine