GIS interweniuje z powodu obecności glutenu w popularnym napoju

GIS interweniuje z powodu obecności glutenu w popularnym napoju

Dodano: 
Celiakia, gluten fot. Richard Villalon/fotolia.pl 
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu kolejnych partii kwasu chlebowego. Powodem jest obecność glutenu w produkcie.

To aktualizacja wcześniejszego komunikatu o wycofaniu tego napoju. „Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę EKO-NATURA s.c. wycofaniu kolejnych dwóch partii kwasu chlebowego oznakowanych jako bezglutenowe (GLUTEN FREE)” – czytamy na stronie urzędu.

Jakie produkty zostały wycofane?

GIS podaje szczegóły dotyczące wadliwych produktów. Chodzi to:

  • EKO Kwas chlebowy tradycyjny na miodzie 330 ml. Numer partii: A 10 2025. Data minimalnej trwałości 10/2025
  • EKO Kwas chlebowy tradycyjny na miodzie 330 ml. Numer partii: A 01 2026. Data minimalnej trwałości 01/2026

Producentem jest firma A. Dadusz, P. Oleszczak EKO-NATURA s.c., Kopyść 48, 98-100 Łask.

Spożycie tych produktów przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej – ostrzega GIS.

Urząd informuje też, że producent uruchomił procedurę wycofania kwestionowanych produktów, a Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanych produktów z obrotu.

Osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten nie powinny spożywać partii napojów wskazanych w komunikacie – przypomina GIS.

To kolejne partie kwasu z glutenem

Kilka dni wcześniej Główny Inspektor Sanitarny informował o wycofaniu trzech innych partii tego produktu.

Były to:

  • EKO Kwas chlebowy tradycyjny 330 ml. Numer partii: A 01 2026. Data minimalnej trwałości 01/2026.
  • EKO Kwas chlebowy tradycyjny na miodzie 330 ml. Numer partii: A 11 2026. Data minimalnej trwałości 11/2026.
  • Cannabis bread drink – Kwas chlebowy z konopią 330 ml. Numer partii A 01 2026. Data minimalnej trwałości 01/2026.

Alergia na gluten to jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowych. Przyczyną może być celiakia, nazywana też chorobą trzewną, schorzenie autoimmunologiczne o podłożu genetycznym. Osoba z tym schorzeniem nie toleruje gluteny, czyli białka roślinnego zawartego w zbożach – w pszenicy, życie i jęczmieniu.

Gluten można znaleźć w produktach będących efektem przetwarzania zbóż, czyli mące pszennej, żytniej i jęczmiennej, a także w pieczywie, makaronach, wyrobach cukierniczych i piwie.

Czytaj też:
Te objawy mogą wskazywać na celiakię. Jedyna forma leczenia

Opracował:
Źródło: Główny Inspektor Sanitarny