Święta coraz bliżej. Zadbaj o to, aby żywność była bezpieczna

Święta coraz bliżej. Zadbaj o to, aby żywność była bezpieczna

Dodano: 
Kobieta robiąca zakupy, zdjęcie ilustracyjne
Kobieta robiąca zakupy, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Shutterstock / bodnar.photo
Jak zadbać o to, aby żywność nie stwarzała zagrożenia dla zdrowia? Oto najważniejsze zasady.

Główny Inspektor Sanitarny przypomina o zasadach, których powinno się przestrzegać podczas kupowania, przygotowywania i przechowywania produktów i potraw.

Kupowanie żywności

GIS wymienia najważniejsze zasady związane z kupowaniem żywności:

  • Sprawdzaj datę ważności – upewnij się, że nie jest przekroczona.
  • Oceniaj stan opakowania – unikaj produktów, których opakowanie jest uszkodzone, zgniecione lub otwarte.
  • Zwracaj uwagę na wygląd i zapach – jeśli coś wydaje się podejrzane, nie kupuj.
  • Sprawdzaj etykiety – zgodnie z przepisami powinny zawierać informacje o składnikach, wartościach odżywczych i sposobie przechowywania.
  • Kupuj w sprawdzonych miejscach – wybieraj znane sklepy, sprzedawców czy też funkcjonujące od lat bazary.
  • Unikaj sprzedaży pokątnej, kupowania od przypadkowych i niesprawdzonych sprzedawców.
  • Uważaj na wyjątkowo atrakcyjne oferty cenowe, szczególnie w przypadku sprzedaży internetowej i promocji. Mogą to być produkty na końcu terminu ważności.

Przygotowywanie potraw

Aby uniknąć przykrych niespodzianek podczas przygotowywania świąteczny potraw, warto pamiętać o kilku elementach. GIS określa to jako „pięć kroków do bezpiecznej żywności”

1. Utrzymuj czystość.

  • Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowania.
  • Myj ręce po wyjściu z toalety.
  • Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowania żywności.
  • Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.

2. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej.

  • Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności.
  • Do przygotowania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia.
  • Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną.

3. Gotuj dokładnie.

  • Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza.
  • Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia, tak aby zyskać pewność, że osiągnęła temp. 70°C. Co do mięsa i drobiu musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste i nie są różowe.
  • Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temp. powyżej 70°C.

4. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze.

  • Nie pozostawaj ugotowanej żywności w temp. pokojowej przez czas dłuższy niż dwie godziny.
  • Wszystkie gotowe i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temp. poniżej 5°C). Utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowych potraw tuż przed podaniem.
  • Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce.
  • Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzewczych).

5. Używaj bezpiecznej wody i żywności.

  • Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna.
  • Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność.
  • Wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko.
  • Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz na surowo.
  • Nie jedz żywności, która utraciła datę przydatności do spożycia.

Przechowywanie

Jak przechowywać produkty w lodówce?

Wszystkie środki spożywcze przechowuj zgodnie z etykietą na opakowaniu. Produkty spożywcze wymagające przechowywania w warunkach chłodniczych trzymaj w lodówce, w odpowiednim miejscu i temperaturze.

Produkty wymagające niższych temperatur (ok. +2°C),

To przede wszystkim:

  • surowe mięso,
  • ryby,
  • owoce morza.

Produkty, dla których temperatura powinna osiągać wartości od +4°C do +8°C.

Chodzi o:

  • mleko,
  • przetwory mleczne (jogurty, sery, itp.),
  • wędliny,
  • masło,
  • i wszystkie produkty, na których producent podał informację „po otwarciu przechowywać w lodówce”.

Warzywa i owoce wymagają nieco wyższych temperatur (od +9°C do +10°C).

Jaja wymagają jedynie niewielkiego schłodzenia, możemy je zatem umieszczać w pojemniku na drzwiach lodówki (od +10°C do +15°C).

Wszelkiego rodzaju mrożonki muszą być umieszczane w zamrażalniku, w temperaturze nie wyższej niż -18°C, chyba że producent na opakowaniu określił inne możliwe warunki i czas przechowywania.

Czytaj też:
Czy nasza żywność jest bezpieczna? Sprawdź, co warto wiedzieć
Czytaj też:
Bezpieczeństwo żywnościowe w Polsce. Czy wystarczy pieniędzy na jedzenie?

Opracował:
Źródło: Główny Inspektor Sanitarny