Główny Inspektor Sanitarny przypomina o zasadach, których powinno się przestrzegać podczas kupowania, przygotowywania i przechowywania produktów i potraw.
Kupowanie żywności
GIS wymienia najważniejsze zasady związane z kupowaniem żywności:
- Sprawdzaj datę ważności – upewnij się, że nie jest przekroczona.
- Oceniaj stan opakowania – unikaj produktów, których opakowanie jest uszkodzone, zgniecione lub otwarte.
- Zwracaj uwagę na wygląd i zapach – jeśli coś wydaje się podejrzane, nie kupuj.
- Sprawdzaj etykiety – zgodnie z przepisami powinny zawierać informacje o składnikach, wartościach odżywczych i sposobie przechowywania.
- Kupuj w sprawdzonych miejscach – wybieraj znane sklepy, sprzedawców czy też funkcjonujące od lat bazary.
- Unikaj sprzedaży pokątnej, kupowania od przypadkowych i niesprawdzonych sprzedawców.
- Uważaj na wyjątkowo atrakcyjne oferty cenowe, szczególnie w przypadku sprzedaży internetowej i promocji. Mogą to być produkty na końcu terminu ważności.
Przygotowywanie potraw
Aby uniknąć przykrych niespodzianek podczas przygotowywania świąteczny potraw, warto pamiętać o kilku elementach. GIS określa to jako „pięć kroków do bezpiecznej żywności”
1. Utrzymuj czystość.
- Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowania.
- Myj ręce po wyjściu z toalety.
- Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowania żywności.
- Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.
2. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej.
- Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności.
- Do przygotowania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia.
- Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną.
3. Gotuj dokładnie.
- Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza.
- Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia, tak aby zyskać pewność, że osiągnęła temp. 70°C. Co do mięsa i drobiu musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste i nie są różowe.
- Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temp. powyżej 70°C.
4. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze.
- Nie pozostawaj ugotowanej żywności w temp. pokojowej przez czas dłuższy niż dwie godziny.
- Wszystkie gotowe i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temp. poniżej 5°C). Utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowych potraw tuż przed podaniem.
- Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce.
- Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzewczych).
5. Używaj bezpiecznej wody i żywności.
- Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna.
- Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność.
- Wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko.
- Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz na surowo.
- Nie jedz żywności, która utraciła datę przydatności do spożycia.
Przechowywanie
Jak przechowywać produkty w lodówce?
Wszystkie środki spożywcze przechowuj zgodnie z etykietą na opakowaniu. Produkty spożywcze wymagające przechowywania w warunkach chłodniczych trzymaj w lodówce, w odpowiednim miejscu i temperaturze.
Produkty wymagające niższych temperatur (ok. +2°C),
To przede wszystkim:
- surowe mięso,
- ryby,
- owoce morza.
Produkty, dla których temperatura powinna osiągać wartości od +4°C do +8°C.
Chodzi o:
- mleko,
- przetwory mleczne (jogurty, sery, itp.),
- wędliny,
- masło,
- i wszystkie produkty, na których producent podał informację „po otwarciu przechowywać w lodówce”.
Warzywa i owoce wymagają nieco wyższych temperatur (od +9°C do +10°C).
Jaja wymagają jedynie niewielkiego schłodzenia, możemy je zatem umieszczać w pojemniku na drzwiach lodówki (od +10°C do +15°C).
Wszelkiego rodzaju mrożonki muszą być umieszczane w zamrażalniku, w temperaturze nie wyższej niż -18°C, chyba że producent na opakowaniu określił inne możliwe warunki i czas przechowywania.
Czytaj też:
Czy nasza żywność jest bezpieczna? Sprawdź, co warto wiedziećCzytaj też:
Bezpieczeństwo żywnościowe w Polsce. Czy wystarczy pieniędzy na jedzenie?
