Woda gazowana pomaga czy przeszkadza w utracie wagi? Nowe badania

Woda gazowana pomaga czy przeszkadza w utracie wagi? Nowe badania

Dodano: 
Woda gazowana
Woda gazowana Źródło: Pexels / Pixabay
Woda gazowana może pośrednio wspomagać utratę wagi – tak wynika z badań przeprowadzonych przez japońskiego specjalistę zajmującego się dializą.

Dla wielu woda gazowana jest lepszą opcją niż naturalna. Zawarte w niej bąbelki dają bardziej orzeźwiający efekt. A taka woda przynosić też dodatkowe korzyści zdrowotne.

Czy woda gazowana wspiera odchudzanie?

Wpływ wody gazowej na skuteczność w odchudzaniu była przedmiotem wielu teorii. Pojawiały się takie mówiące, że może zwiększać wagę poprzez stymulację wydzielania greliny, hormonu głodu. Z drugiej strony uważa się, że bąbelki pomagają zwiększać uczucie sytości, a woda gazowana wspiera organizm w spalaniu tłuszczu poprzez przyspieszenie metabolizmu.

Z zagadnieniem postanowił się zmierzyć Akira Takahashi, lekarz z ośrodka dializ w japońskim szpitalu neurochirurgicznym Tesseikai. Sprawdził inny aspekt wpływu wody gazowanej na organizm – czy taka woda może wpływać na obniżenie poziomu glukozy we krwi. A to jest kluczowe przy wysiłkach na rzecz utraty wagi, ponieważ – jak tłumaczą eksperci – jeśli poziom cukru we krwi utrzymuje się na równym poziomie, z niewieloma skokami lub spadkami, komórki organizmu mogą skuteczniej spalać tłuszcz między posiłkami, aby uzyskać energię.

Takahashi przeanalizował fizjologiczne skutki picia gazowanej wody, analizując badanie z 2004 r. dotyczące mechanizmów hipoglikemii wywołanej hemodializą.

Czytaj też:
Nowe wytyczne w leczeniu cukrzycy. Rekomendacje diabetologów

Dwutlenek węgla pomaga rozkładać glukozę

Okazało się, że dwutlenek węgla zawarty wodzie gazowanej może sprzyjać utracie wagi poprzez zwiększenie wychwytu glukozy i przyspieszanie procesów metabolicznych w czerwonych krwinkach.

Kiedy spożywana jest woda gazowana, dwutlenek węgla (CO2) jest wchłaniany przez wyściółkę żołądka. Proces ten można porównać z dynamiką obserwowaną w hemodializie, gdzie krew przepływa przez dializator – wyjaśnia Takahashi. Po dostaniu się do krwi dwutlenek węgla jest przekształcany w jony wodorowęglanowe w ramach procesu, który utrzymuje równowagę pH. Ekspert tłumaczy, że ta przemiana powoduje, że czerwone krwinki stają się bardziej zasadowe. Z kolei zwiększona zasadowość przyspiesza proces zużycia glukozy przez czerwone krwinki, obniżając tym samym poziom glukozy.

Dokładnie, jak wyjaśnia naukowiec, dochodzi do przyspieszenia procesu glikolizy (rozkładu glukozy) poprzez aktywację kluczowych enzymów, w tym heksokinazy i fosfofruktokinazy.

Autor badania pisze w podsumowaniu, że chociaż wyniki wskazują, że woda gazowana może pośrednio wspomagać utratę wagi poprzez zwiększenie beztlenowej glikolizy i wykorzystania glukozy, to jednak korzyści nie są znaczące i dodatkowo „trzeba to rozpatrywać w kontekście”. To znaczy, że woda gazowana nie będzie nigdy samodzielnym rozwiązaniem w przypadku utraty wagi. Kluczowymi składnikami w tym procesie niezmiennie pozostają zrównoważona dieta i regularna aktywność fizyczna.

Ostrzega też, że nadmierne spożywanie wody gazowanej może mieć wpływ na układ trawienny, szczególnie u osób z wrażliwym żołądkiem lub schorzeniami przewodu pokarmowego. Mogą się pojawić wzdęcia, gazy, a w skrajnych przypadkach zaostrzenie objawów związanych z zaburzeniami trawienia.

Czytaj też:
Oto najzdrowszy owoc według ekspertów. Jest jednak pewien haczyk

Opracował:
Źródło: BMJ Journals