Skuteczne odchudzanie nigdy nie jest łatwe. Jesienna pora utrudnia to jeszcze bardziej. Zimne i deszczowe dni nie zachęcają do aktywności na świeżym powietrzu, a w sprzedaży mniej świeżych warzyw i owoców niż latem.
Dlatego warto skorzystać z podpowiedzi specjalistów zajmujących się odżywianiem o tym co teraz warto włączyć do diety. Swoimi radami z serwisem The Manual dzieli się certyfikowana dietetyczka Amy Fox, założycielka Food and Mood Lab.
Jej zdaniem radykalne ograniczenie spożywanych kalorii nie zawsze przynosi skutki, lepsze efekty można uzyskać zdrowszym i bardziej zrównoważonym odżywianiem. Wymienia też pięć produktów, które mogą pomóc się odchudzić jesienią.
Jajka
Jej zdaniem to z najskuteczniejszych „tajnych broni” w odchudzaniu, oferująca wiele korzyści wspierających odchudzanie i ogólny stan zdrowia. Białka jaj zawierają dużo białka i są niskokaloryczne, co czyni je jednym z najbardziej uniwersalnych produktów wspomagających odchudzanie. Białko jednego dużego jaja zawiera tylko 18 kalorii i 4 gramy białka – zapewniając uczucie sytości na długi czas. Takie białko jest też łatwe do strawienia i przyspiesza metabolizm.
Co więcej, jajka można przygotować na wiele różnych sposobów, co pomaga układaniu różnorodnych planów odchudzania.
Z kolei żółtko zawiera mnóstwo witamin z grupy B oraz składników odżywczych wspierających odporność, takich jak cynk i selen.
Chude mięso
Chude mięso to kolejny podstawowy produkt wspomagający odchudzanie, zapewniający odpowiednie spożycie białka. Badania wykazały, że dieta bogata w białko może wspomagać odchudzanie i zapobiegać chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca typu 2, otyłość i choroby serca. Aby uzyskać optymalną utratę wagi, dorośli powinni starać się spożywać od 0,8 do 1,0 grama białka na kilogram masy ciała.
Dietetyczka podaje przykłady zdrowego, chudego mięsa: piersi z kurczaka bez skóry, polędwica z indyka, chude czerwone mięso (polędwica wołowa, polędwica wieprzowa).
Bataty
Bataty zawierają dużo błonnika i wody, dzięki czemu zapewniają uczucie sytości. Zawierają również wiele ważnych składników odżywczych, takich jak witamina C i potas. Ich plusem jest też to, że można je jeść na wiele sposobów — od makaronu z batatów po pieczone z dodatkiem oliwy.
Słodkie ziemniaki, oprócz wsparcia w odchudzaniu, oferują także inne korzyści prozdrowotne. Błonnik korzystnie wpływa na zdrowie jelit, beta-karoten sprzyja zdrowiu oczu.
Warzywa świeże i mrożone
Spożywanie warzyw również wspiera proces odchudzania, te produkty pozwalają na spożywanie większej ilości jedzenia przy mniejszej liczbie kalorii. Pomogą w tym produkty niskokaloryczne, ale bogate w składniki odżywcze, jak warzywa liściaste, a także kalafior, brukselka czy cukinia.
Jesienią oferta świeżych warzyw jest mniejsza, ale można skorzystać z mrożonych. Jak podkreśla Fox, ta druga opcja jest tak samo bogata w składniki odżywcze. Co więcej, mrożone warzywa dają możliwość stworzenia rozmaitych zup czy koktajli.
Proszek (odżywka) białkowy
„Stosowanie proszku białkowego jako zamiennika posiłku lub dodawanie proszku do przekąsek może ułatwić zwiększenie spożycia białka, zminimalizować apetyt i ograniczyć przejadanie się” – wyjaśnia Amy Fox,
Badania wykazały, że stosowanie odżywki białkowej na bazie białek serwatkowych pomaga zmniejszyć masę tkanki tłuszczowej, obwód talii i wskaźnik masy ciała.
Fox dodaje również, że wiele proszków białkowych zawiera dodatkowe elementy potrzebne naszemu organizmowi, takie jak odpowiednia dawka wapnia, żelaza i magnezu.
Na koniec warto wspomnieć, że dla lepszych efektów zdrowszej diecie powinna towarzyszyć aktywność fizyczna. Jeżeli pogoda nie zachęca do ruchu na świeżym powietrzu, to trzeba pomyśleć o ćwiczeniach aerobowych nie wymagających żadnego sprzętu, które można wykonywać w domu.
Czytaj też:
Wydajemy na to 8 mld zł rocznie, ale to nie leki. „Realne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia”Czytaj też:
Żadnego liczenia kalorii. 5 łatwych do przestrzegania reguł, które pozwolą schudnąć