Witamina B12, znana również jako kobalamina, jest grupą związków zwanych korynoidami. Aktywnymi biologicznie związkami z tej grupy są: metylokobalamina, hydroksykobalamina oraz deoksyadenozylokobalmamina.
Witamina B12 tylko z pożywienia
To witamina rozpuszczalna w wodzie. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, odgrywa kluczową rolę w wielu procesach w organizmie, przede wszystkim w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i procesie krwiotwórczym. Odpowiada za syntezę czerwonych krwinek i utrzymanie integralności osłonek mielinowych wokół nerwów. Bierze też udział w przemianie kwasu foliowego do formy aktywnej biologicznie oraz w remetylacji homocysteiny do metioniny, co zapobiega wysokiemu stężeniu homocysteiny we krwi i zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i neurodegeneracyjnych.
Witamina B12 jest dostarczana naszemu organizmowi wyłącznie z pożywienia. Można ją znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego, głównie w mięsie, podrobach, mleku i jego przetworach, w rybach, owocach morza i jajach. Występuje także w produktach roślinnych, ale jest nieprzyswajalna.
Dlatego na niedobory witaminy B12 najbardziej narażeni są weganie oraz wegetarianie. W grupie ryzyka niedoborów znajdują się także seniorzy, kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby z chorobami układu pokarmowego, przyjmujące niektóre leki oraz osoby nadużywające alkoholu.
Niedobór witaminy B12. Jak się objawia?
Niedobór może się objawiać bardzo różnymi dolegliwościami, jej brak wpływa na pracę wielu elementów naszego organizmu.
Konsekwencją długotrwałego niedoboru może być niedokrwistość, czyli anemia, co jest efektem zaburzenia syntezy DNA w komórkach układu czerwonokrwinkowego. Objawami niedokrwistości mogą być: ogólne osłabienie, zmęczenie, które nie ustępuje nawet po odpoczynku, problemy z koncentracją i uwagą, bladość skóry, zawroty i ból głowy, duszności i przyspieszone bicie serca.
Jest też spora grupa objawów neurologicznych, do których należą m.in. mrowienie i drętwienie kończyn, zaburzenia czucia, zaburzenia funkcji poznawczych (pamięć, koncentracja), zaburzenia równowagi, zmiany nastroju, stany depresyjne, zaburzenia widzenia.
Brak witaminy B12 może się też objawiać dolegliwościami związanymi z układem pokarmowym. To przede wszystkim: utrata apetytu i spadek masy ciała, bóle brzucha, biegunki i zaparcia, nudności i wymioty, upośledzenie smaku, zaczerwienienie języka.
Inne objawy:
- żółta skóra,
- zaburzenia słuchu,
- bóle mięśni,
- problem z oddawaniem moczu.
Czytaj też:
Naturalne, czyli bezpieczne? Obalamy 5 popularnych mitów o zdrowiuCzytaj też:
Włoski patent na długowieczność. To zaledwie kilka elementów