Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego Główny Inspektor Sanitarny przypomina o zasadach bezpieczeństwa dotyczących maku używanego w gospodarstwach domowych do wyrobu świątecznych ciast i potraw.
Mak zawiera alkaloidy opium
Nasiona maku uzyskuje się z rośliny mak lekarski (Papaver somniferum L.), która zawiera naturalne alkaloidy opium. Nasiona maku nie zawierają alkaloidów, ale mogą zostać zanieczyszczone podczas zbioru lub przechowywania. Przepisy prawa żywnościowego określają dopuszczalne poziomy alkaloidów opium w maku, które są wyższe dla przetwórstwa przemysłowego, a niższe dla maku przeznaczonego dla indywidualnych konsumentów.
GIS przypomina o ważnych zasadach związanych z wykorzystywaniem maku do wyrobu świątecznych ciast i potraw.
Mak powinien:
- być wyłącznie przeznaczony do spożycia przez indywidualnych konsumentów,
- pochodzić od sprawdzonych sprzedawców,
- być dostępny w szczelnych, oryginalnych opakowaniach jednostkowych, zawierających wymagane przepisami prawa oznakowanie, w tym nazwę produktu, datę trwałości i informację o kraju pochodzenia.
Sprawdzić pochodzenie
Jeśli mak jest sprzedawany w opakowaniu zbiorczym (np. worku), na wagę, należy upewnić się u sprzedającego co do przeznaczenia i źródła pochodzenia maku, najlepiej na podstawie okazanych dokumentów.
GIS ostrzega, aby do wyrobów świątecznych ciast i potraw w gospodarstwach domowych nie należy kupować maku przeznaczonego do przetwórstwa spożywczego.
Nieprzestrzeganie tej zasady może spowodować niepożądane skutki zdrowotne.
Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi przedświąteczną akcję kontrolną, aby zweryfikować, czy mak w opakowaniach zbiorczych dostępny w miejscach obrotu detalicznego, np. na bazarach, w supermarketach, spełnia wymagania dla maku przeznaczonego dla indywidualnych konsumentów.
Czytaj też:
Naukowcy: Regularne picie kawy może wydłużyć życie i to znacznie