Klucz do długowieczności jest cały czas poszukiwany. Niektórzy, co potwierdzają badania naukowe, znajdują go w aktywności fizycznej, można też go znaleźć na talerzu. O czym z kolei przypominają dietetycy.
Sekret długowieczności znajdziemy na talerzu
W rozmowie z serwisem GB News brytyjscy i amerykańscy dietetycy wskazują zgodnie na jeden produkt, a właściwie całą rodzinę.
„Mogą dodać kilka lat życia, a są notorycznie pomijane” – twierdzą zgodnie.
Chodzi o owoce jagodowe. Zdaniem ekspertów te produkty są pełne związków, które mogą wpływać na dłuższe życie lub większą liczbę lat w dobrym zdrowiu.
„Polecamy jeść przynajmniej raz na tydzień, jeżeli nie codziennie, aby zwiększyć szansę na długowieczność. Owoce jagodowe są pełne przeciwutleniaczy, flawonoidów, antocyjanów i błonnika pokarmowego, które mogą pomóc się starzeć w dobrym zdrowiu” – przekonują specjaliści.
Potwierdzają to eksperci Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. „Owoce jagodowe posiadają niską gęstość energetyczną, a wysoką gęstość odżywczą, co oznacza, że w małej objętość zawierają mało kalorii, a wiele cennych dla zdrowia składników – m.in. witamin, składników mineralnych i bioaktywnych, błonnika pokarmowego oraz wody” – zaznacza Sylwia Pacyna-Szymańska, dietetyk NCEŻ.
Jagody idealne dla zdrowia mózgu
Jak wyliczają eksperci, antyoksydanty chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, flawonoidy mogą spowalniać pogorszenie sprawności umysłowej związane ze starzeniem się i chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi, antocyjany mają właściwości przeciwzapalne i mogą poprawiać pamięć, a błonnik pokarmowy wspiera zdrowie układu pokarmowego.
„Do najlepiej przebadanych pod kątem dla zdrowia i długowieczności tzw. superfoods należą borówki i truskawki” — zaznacza dr Michael Genovese, główny doradca medyczny w Ascendant New York.
Z kolei Reema Kanda, dietetyczka z Hoag Orthopaedic Institute, podkreśla, że borówki są jednymi z najbardziej pomijanych superfoods w zaleceniach. „Mogą zrobić bardzo dużo dobrego dla twojego organizmu. Są bogate w przeciwutleniacze i mogą pozytywnie wpływać na gęstość kości” – podkreśla.
NCEŻ zaznacza z kolei, że regularne spożywanie owoców jagodowych m.in. aronii, jagód, malin, jeżyn, agrestu oraz czarnej porzeczki jest szczególnie istotne w dietoprofilaktyce chorób neurodegeneracyjnych. Wynika to z wysokiej zawartości m.in. związków polifenolowych, wykazujących silne działanie antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne.
Polscy eksperci podkreślają, że owoce jagodowe są polecane w diecie dobrej dla mózgu, określanej jako Dieta MIND (ang. Mediterranean – DASH Intervention for Neurodegenerative Delay), będącej połączeniem dwóch najzdrowszych diet na świecie – diety DASH i diety śródziemnomorskiej.
Co ważne, choć w sklepach pojawiają się na początku maja, to ze względu na to, że świetnie znoszą mrożenie, owoce jagodowe są dostępne w naszym regionie przez cały rok.
Czytaj też:
Wystarczy 1 gram dziennie, a można znacząco opóźnić starzenie. Znajdziesz to w każdej lodówce