W połowie maja pojawiły się doniesienia o przypadkach podejrzenia choroby Zalewu Wiślanego u mieszkańców powiatu nowodworskiego. Schorzenie polega na uszkodzeniu komórek mięśni po spożyciu niektórych gatunków ryb skażonych toksyną. Teraz Główny Inspektor Sanitarny przedstawił aktualne dane.
Najnowsze informacje o chorobie Haff
GIS informuje, że Wojewoda Pomorski i Wojewoda Warmińsko-Mazurski we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym w dalszym ciągu koordynują i nadzorują działania Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz Inspekcji Weterynaryjnej. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą wzmożony nadzór epidemiologiczny oraz ściśle monitorują przypadki ewentualnych podejrzeń choroby Haff. Badania toksykologiczne pobranych próbek ryb trwają.
GIS dodaje, że w ostatnim czasie nie odnotowano nowych przypadków podejrzenia choroby Haff (choroby Zalewu Wiślanego). W związku z tym nie stwierdza się aktualnie przeciwwskazań do spożycia ryb poławianych w Zalewie Wiślanym, z jednoczesnym zaleceniem ich konsumpcji w umiarkowanych ilościach. W przypadku wystąpienia objawów choroby w postaci bólu mięśni oraz zmienionej barwy moczu po spożyciu ryb, apeluje się o jak najszybsze zgłoszenie się do lekarza.
Inspektor Sanitarny podkreśla, że sytuacja w dalszym ciągu będzie monitorowana, a w przypadku uzyskania istotnych informacji, w tym wyników badań toksykologicznych ryb, wydany zostanie następny komunikat.
5 podejrzeń choroby
GIS 15 maja informował, że w ostatnim czasie odnotowano 5 przypadków podejrzenia choroby Zalewu Wiślanego u mieszkańców powiatu nowodworskiego. Pacjenci byli hospitalizowani z objawami klinicznymi obejmującymi bóle mięśni, ciemne zabarwienie moczu oraz cechy niewydolności nerek. Objawy wystąpiły w ciągu kilkudziesięciu godzin po spożyciu znacznych ilości (np. trzech półkilogramowych porcji) dużych okazów ryb dennych (węgorza i flądry) złowionych w Zalewie Wiślanym. Hospitalizacje były krótkie, żaden z pacjentów nie wymagał dializy, nie wystąpiły powikłania.
Do czasu uzyskania wyników badań służby zaleciły prewencyjnie do 31 maja ograniczenie spożywania dużych ilości flądry i węgorzy pochodzących z połowów z Zalewu Wiślanego.
O chorobie Zalewu WIślanego
Choroba Zalewu Wiślanego (Haff disease) jest znana od stu lat, zachorowania występują rzadko, nie ustalono jednoznacznie toksyny, która ją wywołuje. Objawy choroby, takie jak silne bóle mięśni i ciemne zabarwienie moczu, pojawiają się krótko po spożyciu znacznej ilości ryb, często ustępują samoistnie lub po nawodnieniu pacjenta w warunkach szpitalnych, w rzadkich sytuacjach występuje ostra niewydolność nerek wymagająca dializ.
Czytaj też:
Czy MZ coś zrobi z sprawie sprzedaży alkoholu w modelu subskrypcyjnym?