Grypa w natarciu. Święta i Nowy Rok pod znakiem infekcji. „Przed nami trudny sezon”

Grypa w natarciu. Święta i Nowy Rok pod znakiem infekcji. „Przed nami trudny sezon”

Dodano: 
Grypa u dziecka
Grypa u dziecka Źródło: Shutterstock
Obecny sezon grypowy może być szczególnie trudny – ostrzega GIS. W połowie grudnia było 10 razy więcej zachorowań niż pod koniec listopada.

Jak informuje Głównym Inspektorat Sanitarny, w całym regionie europejskim odnotowujemy rosnącą aktywność wirusów odpowiedzialnych za infekcje układu oddechowego, w tym grypy. Liczba pacjentów zgłaszających się do podstawowej opieki zdrowotnej z objawami chorób układu oddechowego wzrosła w blisko połowie krajów raportujących z naszego regionu. Podobna sytuacja dotyczy również Polski. Obecnie największą aktywność wykazuje wirus grypy oraz SARS-CoV-2.

Dziesięć razy więcej zachorowań

Ważną cechą tegorocznego sezonu grypowego jest pojawienie się nowego wariantu grypy A (H3N2) – określonego jako wariant K. Nowy wariant wirusa grypy nie wykazuje szczególnej zjadliwości, ale ponieważ jest nowym mutantem, to w populacji nie ma pamięci immunologicznej, zatem wiele osób po kontakcie zachoruje. Szczepionka przygotowana na sezon 2025/2026 jest skuteczna, wobec tego wariantu – zaznacza Główny Inspektor Sanitarny dr Paweł Grzesiowski.

Jak wynika z raportu o chorobach zakaźnych prowadzonego przez Ministerstwo Zdrowia, Centrum e-Zdrowia i Główny Inspektorat Sanitarny, w tygodniu obejmującym okres od 15 do 21 grudnia zarejestrowano ponad 105 zachorowań na 100 tys. mieszkańców. Od 17 do 23 listopada zachorowań było niecałe 9 na 100 tys. mieszkańców, a więc obecnie jest ich ponad dziesięć razy więcej. To początek wzrostu w pierwszym szczycie. W grudniu ubiegłego rok grudniowy szczyt wyniósł ponad 208 zachorowań na 100 tys., miał miejsce w okolicach Bożego Narodzenia.

Największa zachorowalność dotyczy dzieci do 14 lat. W kolejnych tygodniach liczba zachorowań może szybko narastać, osiągając szczyt na przełomie stycznia i lutego – ostrzega GIS.

Jak się chronić przed zachorowaniem?

Jak podkreślają lekarze, zaszczepić się można w każdym momencie sezonu grypowego. Zwłaszcza że styczniowo-lutowy szczyt infekcji jest znacznie poważniejszy niż grudniowy.

– Obecnie można i warto jeszcze się zaszczepić. Szczepienia tegorocznym preparatem są skuteczne przeciw nowemu wariantowi grypy K. Szczepienia są dostępne i zalecane szczególnie dzieciom do 14 roku życia, kobietom w ciąży oraz osobom po 50. roku życia. Chronią przed ciężkim przebiegiem choroby i hospitalizacją, łagodzą przebieg choroby i zmniejszają ryzyko rozwoju powikłań grypy – mówił dr Grzesiowski.

Specjaliści przypominają też o niefarmakologicznych elementach profilaktyki. To przede wszystkim:

  • higiena rąk,
  • higiena kaszlu,
  • maseczki w placówkach medycznych oraz opieki długoterminowej,
  • dystans społeczny,
  • zmniejszenie mobilności i udziału osób z grup ryzyka w zgromadzeniach,
  • wprowadzanie pracy zdalnej w większym zakresie.

Jak rozpoznać grypę?

GIS wyjaśnia, że charakterystycznymi objawami grypy są: gorączka, bóle mięśniowe, osłabienie i kaszel. Należy zwrócić szczególną uwagę na objawy niepokojące – zaburzenia świadomości, zaburzenia oddychania czy problemy z układem krążenia. Potrzebny jest wówczas szybki kontakt z lekarzem. Przy łagodnym przebiegu infekcji można skorzystać z dostępnych na rynku szybkich testów antygenowych do samodzielnego wykonania w domu. Test może wykonać także lekarz POZ.

W przypadku potwierdzenia grypy, lekarz oceni potrzebę szybkiego włączenia leku przeciwgrypowego dostępnego na receptę. Chorym zalecana jest samoizolacja domowa przez 5-7 dni.

GIS podkreśla, że tegoroczny sezon grypowy może być szczególnie trudny ze względu na pojawienie się nowego podtypu K wirusa grypy. Z tygodnia na tydzień liczba chorych się podwaja. Spodziewane jest większe obciążenie placówek medycznych POZ oraz Szpitalnych Oddziałów Ratunkowych.

Czytaj też:
Narzekamy na poziom szczepienia przeciwko grypie, tymczasem nowe dane zaskakują
Czytaj też:
Zapobiegają 3–5 milionom zgonów rocznie. Najnowsze dane

Opracował:
Źródło: Główny Inspektor Sanitarny