Badania australijskie: Jedz kilka tygodniowo, a zmniejszysz ryzyko zgonu

Badania australijskie: Jedz kilka tygodniowo, a zmniejszysz ryzyko zgonu

Dodano: 
Jedzenie
Jedzenie Źródło: Pexels / fauxels
Jeszcze kilka lat temu naukowcy twierdzili, że ich spożywanie zwiększa ryzyko zawału serca i zgonu. Najnowsze badania pokazują, że jest odwrotnie.

O jajkach w przeszłości pisało się różnie. Podkreślano zwłaszcza związek między spożywaniem jajek a poziomem cholesterolu. Teraz najczęściej wskazuje się na ich wiele właściwości prozdrowotnych. Jak się okazuje, mogą korzystnie wpływać na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, a nawet wydłużać życie. Wskazują na to australijskie badania.

Kilka jajek tygodniowo jest zbawiennych dla serca

Badania w tym kierunku przeprowadzili naukowcy z Monash University, a wyniki ukazały się w periodyku Nutrients.

Wzięło w nich udział 8 756 osób w wieku 70 lat i starszych, które w ankiecie deklarowały częstość spożywania jajek. Uczestników podzielono na trzy grupy: pierwsza nie jadła jajek w ogóle lub robiła to bardzo rzadko (1-2 sztuki miesięcznie), druga – najliczniejsza, stanowiąca 73 proc. całej populacji badanych – jadła kilka w tygodniu (1-6 sztuk), trzecia codziennie (nawet kilka sztuk).

Wyniki wykazały, że osoby z grupy spożywających jajka często (1-6 sztuk tygodniowo), miało o 15 proc. niższe ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny i o 29 proc. niższe ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia w porównaniu z osobami jedzącymi jajka rzadko lub w ogóle.

„Jajka są bogatym w składniki odżywcze produktem, są źródłem białka i niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (E, D, A i K), cholina oraz liczne minerały i pierwiastki śladowe” — powiedziała główna autorka badania, dr Holly Wild z Monash University School of Public Health and Preventive Medicine.

„Jajka są bardzo dostępnym źródłem białka i składników odżywczych dla osób starszych. Badania wskazują, że powinny być szczególnie polecanym źródłem białka dla osób starszych, które z wiekiem wykazują coraz mniejszą sprawność fizyczną i sensoryczną" – dodała.

Naukowcy w badaniach uwzględnili też różne czynniki związane ze zdrowiem i jakością przestrzeganej diety (wysoką, średnią i niską).

W tym drugim przypadku we wnioskach zaznaczono, że „seniorzy stosujący dietę średniej lub wysokiej jakości mają odpowiednio 33 proc. i 44 proc. niższe ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych, co wskazuje, że włączenie jajek do średniej i wysokiej jakości diety może poprawić długowieczność”.

Z kolei u osób starszych mających wysoki poziom cholesterolu częste spożywanie jajek może oznaczać ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych niższe o 27 proc. w porównaniu do osób jedzących jajka rzadko lub w ogóle.

Ile sztuk tygodniowo można zjeść?

Autorzy badania w podsumowaniu zaznaczają, że zalecenia australijskich dietetyków mówią o spożywaniu do siedmiu jajek tygodniowo.

Jak to wygląda w Polsce? Jak piszą specjaliści Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, „w przeszłości obawiano się, że spożywanie jaj może podnosić poziom cholesterolu we krwi, co zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca. Wyniki badań z ostatnich lat dowodzą, że konieczne było zrewidowanie poglądów na rolę jaja kurzego w żywieniu człowieka. Cholesterol zawarty w jajach w większości przypadków, nie wpływa na poziom cholesterolu we krwi, tak jak tłuszcze nasycone w tym tłuszcze trans, tak często obecne w słodyczach i ciastkach”.

Obecne dowody wskazują, że jedzenie nawet 2-3 sztuk jaj dziennie nie powoduje u zdrowego dorosłego człowieka wzrostu cholesterolu.

Polskie zalecenia mówią, że „ze względu na niepowtarzalny skład i wartości odżywcze” zaleca się, aby osoby zdrowe, w tym dzieci i młodzież mogli spożywać 1 jajko dziennie. Czyli – podobnie jak w Australii – tygodniowa norma to mniej więcej siedem sztuk.

Czytaj też:
Ten codzienny nawyk zwiększa ryzyko śmierci z powodów sercowych. Dotyczy prawie wszystkich

Opracował:
Źródło: monash.edu, MDPI/nutrients