Witamina D jest jedną z najważniejszych substancji dla naszego organizmu. Reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową, odpowiada za kondycję kości, skóry, jelit czy nerek. Wspiera pracę układu nerwowego, odpornościowego, trzustki, nadnerczy i tarczycy, ma działanie antynowotworowe (w przypadku czerniaka, raka piersi, prostaty, jelita grubego), antyrodnikowe i przeciwzapalne, jej niedobór może zwiększać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych i depresji.
Jej odpowiednie dawkowanie może opóźniać procesy starzenia i schorzenia demencyjne.
Ból brzucha? To może być brak witaminy D
Niedobór witaminy D może prowadzić do wielu schorzeń. Cześć z nich może się objawiać dyskomfortem w okolicy brzusznej.
Przeprowadzone kilka lat temu przez Brytyjczyków badanie wykazało, że zbyt mała ilość witaminy D może mieć związek z zespołem jelita drażliwego. Dlatego warto rozważyć suplementację witaminy D przy tym schorzeniu.
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe zaburzenie czynności przewodu pokarmowego, które dotyka od 5 do 20 proc. dorosłych, w zależności od populacji. Objawy to m.in. utrzymujące się przez długi czas skurcze i ból brzucha, wzdęcia, nudności, wymioty, biegunki i zaparcia.
Naukowcy zaznaczyli także, że niedobór witaminy D może być powiązany z patofizjologią schorzeń przewodu pokarmowego, takich jak nieswoiste zapalenia jelit i rak jelita grubego, a także z depresją.
Gdzie ją znaleźć?
Źródłem witaminy D są tłuste ryby morskie (śledź, węgorz, łosoś, śledź, tuńczyk, sardynki, makrela), jaja, ser żółty, mleko, oleje roślinne, wątroba. Dużą część witaminy D uzyskujemy dzięki syntezie skórnej promieni słonecznych. W naszym regionie geograficznym jest właśnie ten moment, bo uzyskujemy ją od maja do września. Jak zalecają specjaliści, najlepszy i najbezpieczniejszy sposób jej pozyskiwania to 15 minut wystawienia skóry na słońce w godzinach 10–15, przy odsłonięciu 18 proc. ciała (krótka koszulka i spodenki), bez filtrów UV oraz zachmurzenia lub smogu.
W pozostałe miesiące warto suplementować witaminę D, po uprzedniej konsultacji z lekarzem. Zalecane dawki dla dorosłych do 65. roku życia to 1000–2000 IU (25–50 µg/ dzień). W przypadku seniorów suplementacja jest wskazana przez cały rok.
Objawy niedoboru witaminy D
Niedobór witaminy D w dłuższej perspektywie może prowadzić do rozwoju krzywicy u dzieci. U dorosłych może dojść do osteomalacji, zaburzenia o podobnych objawach i skutkach co osteoporoza, czyli prowadzącego do zwiększonej łamliwości kości. U seniorów ten brak zwiększa ryzyko zachorowania na miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, choroby tarczycy, czy choroby demencyjne.
Jak wyglądają objawy niedoboru witaminy D?
- bóle kostne,
- zwiększona łamliwość kości,
- skurcze i bóle mięśni,
- przewlekłe zmęczenie,
- bóle brzucha,
- zwiększa podatność na infekcje,
- nadmierna potliwość,
- drażliwość i nadpobudliwość,
- zaparcia,
- wypadanie włosów,
- problemy z koncentracją,
- problemy ze snem,
- problemy skórne (swędzenie, wysypka, sucha i szaraka skóra, choroby dermatologiczne).
Pamiętajmy, że wszelkie niepokojące zmiany powinny zostać skonsultowane z lekarzem, który może zalecić odpowiednią suplementację.
Czytaj też:
Naukowcy: Popularna witamina pomaga w leczeniu raka piersi