Dr Pieczyńska: Utraciliśmy przyjemność z jedzenia oraz uważność, co i jak jemy

Dr Pieczyńska: Utraciliśmy przyjemność z jedzenia oraz uważność, co i jak jemy

Dodano: 
Dietetyk
Dietetyk Źródło: Shutterstock
Nieregularne posiłki i nadmiar produktów przemysłowo przetworzonych w diecie to największe błędy żywieniowe.

W ostatnich latach obserwuje się dramatyczny wzrost problemu otyłości – również u dzieci. – Widzimy wyraźną zmianę nawyków w młodym pokoleniu. Pośpiech, zabieganie oraz zwykła wygoda spowodowały, że coraz częściej sięga się po produkty przemysłowo przetworzone. Są łatwo dostępne, tanie, wystarczy podgrzać i mamy obiad. Jest jednak wyraźna różnica w jakości odżywczej między takimi daniami a posiłkami przygotowanymi w domu – mówi dr Joanna Pieczyńska z Katedry i Zakładu Dietetyki i Bromatologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.

Ważne jest to, co i jak jemy

Kolejna kwestia to nieregularny rytm jedzenia. Regularne posiłki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tymczasem powszechnym problemem jest to, że dzieci nie jedzą pierwszego lub drugiego śniadania w szkole. – Kanapka czy jabłko zabrane z domu należą do rzadkości. Częściej są to słodycze kupowane w szkolnym sklepiku czy nawet suche bułki, nierzadko zresztą zjadane dopiero w drodze powrotnej ze szkoły. To też efekt presji rówieśniczej – dzieci wręcz wstydzą się przynosić własne jedzenie do szkoły – dodaje dr Joanna Pieczyńska. Dlatego edukacja żywieniowa jest niezmiernie ważna i należałoby ją wprowadzać już od najmłodszych lat.

– Temat zdrowych posiłków powinien być obecny już na poziomie przedszkola – uważa dr Joanna Pieczyńska. – Dla maluchów najlepsza jest forma zabawy, zajęć sensorycznych, wspólnego przygotowywania prostych dań z dbałością o ich estetykę. Posiłki powinny kojarzyć się z radością. Dotyczy to także dorosłych – podkreśla ekspertka z Katedry i Zakładu Dietetyki i Bromatologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. – Utraciliśmy przyjemność z samego jedzenia i z tego, co się z nim wiąże – siadania razem do stołu w dobrej atmosferze, a także uważność na to, co i jak jemy.

Najlepsze dla zdrowia – umiar i różnorodność

Dietetycy podkreślają konieczność stosowania umiaru i różnorodności. Przestrzegają przed monotonią. Nawet coś, co jest uważne za zdrowe, nie powinno być spożywane non stop. – Jeśli bez przerwy jemy na śniadanie owsiankę, to owszem, dostarczamy organizmowi wielu potrzebnych składników, ale jednocześnie pozbawiamy się innych – mówi dr Joanna Pieczyńska. – Dieta powinna być przede wszystkim urozmaicona – to jest złota zasada w dietetyce. M. in. z tego powodu nie są wskazane wszelkie diety eliminacyjne w przypadku osób, które nie są dotknięte konkretnymi schorzeniami. Np. modna obecnie dieta keto zalecana jest chorym na padaczkę lekooporną, ale u ludzi zdrowych powoduje liczne niedobory m. in. błonnika i witamin rozpuszczalnych w wodzie.

Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu rozpoczął społeczną kampanię edukacyjną #nabieraMYodwagi. Cel jest jeden: edukować i promować zdrowy styl życia u dzieci i ich rodziców, tym samym powstrzymać epidemię otyłości w Polsce. Kampania została zainaugurowana podczas konferencji „Poznaj temat rosnącej wagi” zorganizowanej w Sejmie RP.

Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu rozpoczął społeczną kampanię edukacyjną #nabieraMYodwagi. Cel jest jeden: edukować i promować zdrowy styl życia u dzieci i ich rodziców, tym samym powstrzymać epidemię otyłości w Polsce. Kampania została zainaugurowana podczas konferencji „Poznaj temat rosnącej wagi” zorganizowanej w Sejmie RP.