Szwedzcy naukowcy: Przepis na długowieczność znajdziesz na talerzu

Szwedzcy naukowcy: Przepis na długowieczność znajdziesz na talerzu

Dodano: 
Obiad na talerzu
Obiad na talerzu Źródło: Freepik
Zdrowa dieta może opóźnić starzenie i zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych. Tak wynika ze szwedzkiego badania.

Lekarze i dietetycy nie bez przyczyny powtarzają cały czas o przestrzeganiu zdrowej diety, opartej na warzywach, owocach i produktach pełnoziarnistych. To ma kolosalne znacznie w profilaktyce wszelkich chorób. Dowody naukowe to potwierdzające pojawiają się regularnie.

Odpowiednia dieta opóźnia starzenie

Zdrowa dieta może opóźnić starzenie, a dokładnie: spowolnić rozwój chorób przewlekłych u osób starszych, podczas gdy diety prozapalne go przyspieszają. Wynika to z nowego badania przeprowadzonego przez szwedzki Instytut Karolinska, opublikowanego w czasopiśmie „Nature Aging”.

Naukowcy zbadali, jak cztery różne diety wpływają na rozwój chorób przewlekłych u osób starszych. Trzy z analizowanych diet były zdrowe i koncentrowały się na spożyciu warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, orzechów, roślin strączkowych, tłuszczów nienasyconych oraz ograniczeniu spożycia słodyczy, czerwonego mięsa, przetworzonego mięsa oraz masła lub margaryny.

Były to diety DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) – dieta rekomendowana w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia tętniczego, skupiająca się na produktach o jak najmniejszym stopniu przetworzenia; MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) łącząca zasady diety śródziemnomorskiej i DASH, mająca na celu poprawę funkcji poznawczych i zmniejszenie ryzyka chorób neurodegeneracyjnych oraz AMED (Alternative Mediterranean Index) – alternatywna dieta śródziemnomorska.

Czwarta dieta (DII – Dietary Inflammatory Index, sposób żywienia mający na celu ocenę potencjału prozapalnego) natomiast miała działanie prozapalne i opierała się na czerwonym i przetworzonym mięsie, rafinowanych ziarnach i słodzonych napojach, przy mniejszym spożyciu warzyw, herbaty i kawy.

Badaniu poddano 2400 starszych osób, które obserwowano przez 15 lat.

To, co jemy, wpływa na choroby przewlekłe

Naukowcy odkryli, że u osób stosujących jedną z trzech zdrowych diet wolniej rozwijały się choroby przewlekłe. Dotyczyło to przede wszystkim chorób układu krążenia i demencyjnych. To skutek niższych poziomów białek prozapalnych, interleukiny-6 i białka C-reaktywnego.

Z drugiej strony, u osób stosujących dietę prozapalną zwiększało się ryzyko chorób przewlekłych, zauważono u nich szybsze narastanie wielochorobowości, wyższą zapadalność na choroby układu sercowo-naczyniowego, udar mózgu, a także na stany depresyjne czy lękowe.

„Nasze wyniki pokazują, jak ważna jest dieta w kontekście wpływu na rozwój wielochorobowości w starzejących się populacjach” – powiedział jeden z autorów badania, Adrian Carballo-Casla, z Katedry Neurobiologii, Opieki Zdrowotnej i Nauk Społecznych w Instytucie Karolinska.

Jak podkreślają naukowcy, kolejnym krokiem w ich badaniach będzie opracowanie zaleceń dietetycznych, które mogą mieć największy wpływ na długowieczność, oraz identyfikacja grup osób starszych, które mogą z tego odnieść największe korzyści.

Czytaj też:
Sekret długowieczności? Eksperci: Znajdziesz go na talerzu, przez cały rok

Opracował:
Źródło: Nature Aging