Jak żyć dłużej? Ekspert: Wystarczy jedna zmiana w kuchni. Każdy może to zrobić

Jak żyć dłużej? Ekspert: Wystarczy jedna zmiana w kuchni. Każdy może to zrobić

Dodano: 
Kobieta podczas gotowania
Kobieta podczas gotowania Źródło: Zdrowie WPROST.pl
Ekspert specjalizujący się w badaniu długowieczności podpowiada, co można zrobić w kuchni, aby ograniczyć ryzyko chorób i wydłużyć życie.

Dan Buettner to podróżnik, dziennikarz, ekspert National Geographic, wieloletni badacz długowieczności, specjalizujący się zwłaszcza w analizie zachowań osób zamieszkujących tzw. Niebieskie Strefy (Blue Zones), czyli miejsca na świecie, w których żyje wyjątkowo dużo stulatków. Buettner co jakiś czas dzieli się swoimi przemyśleniami na temat zdrowego życia i sposobów na jego wydłużenie.

Jedna ważna zmiana w kuchni

W podcaście Live Well Be Well ekspert zdradził „prostą wskazówkę” dotyczącą zwyczajów żywieniowych, która może wpłynąć na komfort i długość życia. Jego zdaniem zbyt częste zamawianie jedzenia lub jedzenie na mieście może być ważnym czynnikiem przyczyniającym się do stanów zapalnych w organizmie i przewlekłych problemów zdrowotnych. To z powodu dodatkowej ilości cukru, soli i tłuszczów, które są dodawane do posiłków w lokalach.

„Problem z jedzeniem na mieście, nawet jeśli jest to tzw. zdrowa restauracja, polega na tym, że zazwyczaj zjadamy o około 300 kalorii więcej, niż gdybyśmy zjedli w domu” – powiedział.

„Naucz się gotować w domu. Zdobądź niezbędny sprzęt, znajdź trochę dań, które nauczysz się przyrządzać i którymi będziesz się delektować. Możesz zacząć od 15 przepisów” – dodał.

„Pamiętaj, aby jeść głównie produkty pełnowartościowe i roślinne. Nikt nie będzie żył dłużej, jedząc pieczeń wołową lub tłuste frytki” – podkreślił.

Chodzi o kontrolowanie tego, co jemy

Jak zaznaczył Buettner, kluczowym elementem jego rady jest korzyść płynąca z kontroli nad składnikami.

Wiele badań wskazuje, że samodzielne przygotowywanie posiłków poważnie zmniejsza ryzyko poważnych chorób, takich jak cukrzyca typu 2 i schorzenia sercowo-naczyniowe. Jak choćby opublikowana w 2020 r. przez naukowców z Harvard Medical School analiza, która przedstawia wiele korzyści z gotowania w domu.

„Osoby, które gotują w domu, jedzą żywność wyższej jakości, spożywają mniej kalorii, wydają mniej pieniędzy na jedzenie i z czasem mniej przybierają na wadze niż osoby, które regularnie jadają na mieście i spożywają żywność gotową. Z kolei spożywanie żywności wysokoprzetworzonej wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób kardiometabolicznych i ogólnym ryzykiem zachorowania na nowotwory” – napisali autorzy badania.

Warto polubić fasolę

Buettner wskazuje też na inny aspekt gotowania w domu. Chodzi o przewagę posiłków opartych na składnikach roślinnych w celu zmaksymalizowania korzyści zdrowotnych. Jego zdaniem warto zacząć od drobnych zmian i wprowadzaniu najpierw jednego posiłku wegetariańskiego do swojego tygodniowego jadłospisu.

Bazując na swoich doświadczeniach z mieszkańcami Niebieskich Stref, podkreśla znaczenie fasoli w diecie. „To prawdziwy pokarm długowiecznych” – mówi.

Najdłużej żyjący ludzie na Ziemi jedzą fasolę każdego dnia” – zaznaczył i dodał, że – wbrew niektórym trendom panującym w Internecie – fasola i jej wszelkie odmiany jest nie tylko bezpieczna, ale wręcz niezbędna w codziennym menu.

Czytaj też:
Sekret długowieczności. Tego napoju unikają najdłużej żyjące osoby na świecie

Opracował:
Źródło: Instagram, The Live Well Be Well, Daily Mail