Co powinny jeść osoby starsze? Oto najważniejsze wskazówki

Co powinny jeść osoby starsze? Oto najważniejsze wskazówki

Dodano: 
Starsi ludzie piją herbaty
Starsi ludzie piją herbaty Źródło: Freepik
Jak powinno wyglądać odpowiednie odżywianie osób starszych? Jakie są najważniejsze składniki diety? Ile wody powinien wypijać senior? Poznaj najważniejsze zasady.

Ministerstwo Zdrowia poprzez serwis Pacjent.gov przypomina, że zapotrzebowanie na określone składniki odżywcze zmienia się wraz z wiekiem. To, co sprawdza się w diecie nastolatka czy osoby dorosłej, niekoniecznie będzie odpowiadało seniorowi. Trzeba pamiętać, że osoby starsze często chorują przewlekle (np. na cukrzycę, nadciśnienie, osteoporozę). Ponadto ich układ pokarmowy może gorzej wchłaniać i trawić niektóre składniki odżywcze.

Potrzeby żywieniowe seniora

W organizmie osoby starszej zachodzą procesy, które mogą wpływać na jej dotychczasowe potrzeby żywieniowe i kulinarne przyzwyczajenia.

Dlatego przygotowując posiłki dla seniora, weź pod uwagę:

  • zmniejszony apetyt,
  • słabsze odczuwanie smaku,
  • niedożywienie,
  • utratę masy i siły mięśni,
  • zaburzenia mikroflory jelitowej,
  • trudności z żuciem i połykaniem.

Zasady komponowania posiłków dla osób starszych

Planując jadłospis dla osoby starszej, postaraj się uwzględnić:

  • 3-5 posiłków, w regularnych odstępach w ciągu dnia,
  • urozmaicenie produktów na talerzu,
  • spokojną atmosferę przy jedzeniu,
  • estetykę podawanych potraw,
  • odpowiednią konsystencję – dla osób z trudnościami w żuciu lepsze będą miękkie potrawy (zupy krem, gotowane warzywa, puree).

Aby zaspokoić potrzeby żywieniowe seniora, należy:

  • uwzględniać w potrawach większe ilości błonnika, witamin i składników mineralnych,
  • zapewniać odpowiednio dużo białka w posiłkach,
  • pamiętać o nawodnieniu,
  • ograniczać cukry proste i sól.

Uwaga! Osoby z chorobami współistniejącymi mogą wymagać specjalnych modyfikacji diety. Warto wtedy skorzystać z pomocy lekarza i dietetyka.

Składniki diety seniora

Jadłospis seniora powinien być zbilansowany. Potrawy należy podawać w przystępnej formie, aby osoby starsze nie miały problemu z ich zjedzeniem i strawieniem. Jednocześnie dania powinny być pełne smaku i bogate w niezbędne składniki odżywcze. Co należy uwzględniać w codziennej diecie osoby starszej?

Warzywa i owoce. Dodawaj je do każdego posiłku. Seniorzy mogą mieć jednak problem ze zjedzeniem zalecanej ilości (400 g warzyw i owoców dziennie) ze względu np. na problemy z uzębieniem. Wtedy warto wykorzystywać techniki kulinarne zalecane w diecie lekkostrawnej.

Źródła białka. Osoby starsze potrzebują więcej białka niż zdrowi dorośli. Dlatego w codziennej diecie uwzględniaj produkty białkowe (ryby, jaja, chude mięso, nasiona roślin strączkowych, mleko i jego przetwory).

Produkty zbożowe. W każdym głównym posiłku seniora powinny znaleźć się produkty zbożowe (kasza, ryż, pieczywo, makaron, naturalne płatki zbożowe). Staraj się, aby były to produkty pełnoziarniste. Są one źródłem węglowodanów złożonych, witamin z grupy B, składników mineralnych oraz błonnika. Unikaj bardzo twardych i ziarnistych wypieków, które mogą być trudne do pogryzienia.

Zdrowe tłuszcze. Używaj tłuszczów roślinnych jako dodatku do potraw. Dzięki temu dania będą bardziej kaloryczne, co jest istotne w przypadku osób starszych z niedowagą. Tłuszcze wpływają również na smak posiłków, co może pomóc osobom ze zmniejszonym apetytem. Ogranicz tłuszcze zwierzęce (np. masło, tłuste mięso i wędliny, smalec), aby chronić układ krwionośny seniora.

Niezbędne nawodnienie

Pamiętaj, że senior powinien pić ok. 2 l. wody dziennie, najlepiej małymi porcjami przez cały dzień. W przeciwnym razie może to doprowadzić do odwodnienia, a co za tym idzie do bóli głowy, problemów z koncentracją lub do zaburzeń rytmu serca. Do zapewnienia odpowiedniego nawodnienia najlepsza jest woda.

Poza nią możesz uwzględnić:

  • napoje mleczne,
  • soki owocowe i warzywne,
  • koktajle,
  • napary herbaciane i owocowe.

Czytaj też:
Geriatra: 90 proc. chorych seniorów jest zagrożonych niedożywieniem lub niedożywionych

Opracował:
Źródło: pacjent.gov