O tym, że napoje słodzone cukrem bardzo źle wpływają na ludzkie zdrowie, wiadomo od dawna. Jest wiele badań o tym mówiących, jednak najnowsza analiza przedstawia to na konkretnych liczbach.
Napoje słodzone powodują cukrzycę i choroby serca
Badanie przeprowadzili naukowcy z Tufts University a opublikowane zostało w Nature Medicine.
Badacze skupili się na wpływie napojów słodzonych na cukrzycę typu 2 i choroby sercowo-naczyniowe. Oszacowali związek między spożywaniem tych produktów a wspomnianymi schorzeniami w 184 krajach w roku 1990 oraz na całym świecie w roku 2020, korzystając z danych zawartych w Global Dietary Database.
Okazało się, że słodkie napoje w 2020 r. odpowiedzialne były za 2,2 mln nowych przypadków cukrzycy i 1,2 mln nowych przypadków chorób sercowo-naczyniowych. To odpowiednio 9,8 proc. i 3,1 proc. wszystkich nowych przypadków tych chorób.
Z analizy wynika, że potencjalne obciążenia przypisywane słodkim napojom były wyższe u mężczyzn niż u kobiet, u osób młodych niż u starszych, u osób dorosłych z wyższym wykształceniem niż u dorosłych z niższym wykształceniem oraz u osób dorosłych z obszarów miejskich w porównaniu do osób zamieszkujących tereny wiejskie.
Najbardziej cierpi Ameryka Łacińska
Największy wpływ słodkich produktów na rozwój cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych występował w Ameryce Łacińskiej i na Karaibach (odpowiednio 24,4 i 11,3 proc. wszystkich nowych przypadków tych schorzeń) oraz w Afryce Subsaharyjskiej (21,5 i 10,5 proc.). Autorzy badania piszą w podsumowaniu, że ta analiza podkreśla rosnące nierówności związane z systemem ochrony zdrowia.
Jeśli chodzi o poszczególne kraje, to największe szkody słodkie napoje poczyniły w Kolumbii, Meksyku i Republice Południowej Afryki. W tym pierwszym państwie napoje słodzone były przyczyną prawie połowy (48 proc.) wszystkich nowych przypadków cukrzycy, w Meksyku odpowiedzialne za prawie jedną trzecią, a w RPA za 27,6 proc.
„Napoje słodzone cukrem są intensywnie reklamowane i sprzedawane w krajach o niskich i średnich dochodach. Społeczności te nie tylko spożywają szkodliwe produkty, ale często są również gorzej przygotowane do radzenia sobie z długoterminowymi konsekwencjami zdrowotnymi” – powiedział Dariush Mozaffarian, jeden z autorów badania i dyrektor Tuft’s Food is Medicine Institute.
Według Światowej Organizacji Zdrowia około 830 mln ludzi na świecie choruje na cukrzycę, większość z nich żyje w krajach o niskich i średnich dochodach. Choroby układu krążenia są z kolei główną przyczyną zgonów na świecie, kosztując 17,9 mln istnień każdego roku. Ponad trzy czwarte tych zgonów ma miejsce w krajach o niskich i średnich dochodach.
„Obserwujemy wzrost popularności słodkich napojów napędzany przez kulturę influencerów w Internecie” – stwierdziła dr Catherine Kanari, specjalistka ds. chorób niezakaźnych w Amref Health Africa w Kenii, wypowiadając się dla „Guardiana”.
Napoje słodzone cukrem wzięte pod uwagę w analizie to dowolne napoje z dodatkowym cukrem: napoje bezalkoholowe, napoje energetyczne, napoje owocowe, lemoniada i aguas frescas (napoje chłodzące spożywane głównie w krajach Ameryki Środkowej). Do tej klasyfikacji nie zaliczono 100 proc. soków owocowych i warzywnych ani napojów typu „zero” czy „light” słodzonych słodzikami.
Czytaj też:
Obecność cukrzycy zwiększa kilkukrotnie ryzyko powikłań kardiologicznych