1 porcja to na przykład: szklanka soku owocowego, średniej wielkości jabłko, kilka sztuk truskawek, średniej wielkości marchewka, pół szklanki surówki. Dziennie powinniśmy spożywać ok. 400-500 g warzyw i owoców – na surowo lub jak najmniej przetworzone.
Co cennego zawierają warzywa i owoce i jakie ma to znaczenia dla naszego zdrowia?
- witaminę C – wzmacnia odporność,
- beta-karoten – umożliwia powstawanie witaminy A, która sprzyja tworzeniu się nowych komórek,
- foliany – zapobiegają anemii,
- antocyjany – mają właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwutleniające,
- składniki mineralne, m. in. potas, magnez, żelazo i wapń – wspomagają działania układu nerwowego i krwiotwórczego,
- błonnik – zapobiega zaparciom i reguluje pracę jelit.
Więcej warzyw i owoców w naszej codziennej diecie to:
- lepsze samopoczucie,
- utrzymanie prawidłowej masy ciała,
- większa odporność,
- poprawa wyglądu skóry, włosów i sylwetki,
- mniejsze ryzyko chorób, m. in. nowotworów, schorzeń układu krążenia i pokarmowego.
Do wprowadzenia zmian, które są ważne, by uchronić się przed wieloma chorobami, zachęca też prof. Maciej Banach.
– Nie przyjmujmy również żadnych suplementów diety, które nie są nam potrzebne. Te suplementy diety często są takim dla nas usprawiedliwieniem: „Nie mam może zdrowej diety, ale wezmę sobie suplement”. Zmniejszmy po prostu liczbę przyjmowanych węglowodanów, nie słodźmy herbaty czy kawy, zacznijmy ograniczać jedzenie ciastek, odstawmy czerwone mięso, wybierajmy mięso z kurczaka czy z indyka, które jest mniej tłuste niż mięso czerwone, zacznijmy jeść ryby
– radzi prof. dr hab. Maciej Banach – specjalista w dziedzinie kardiologii i lipidologii, kierownik Zakładu Kardiologii Prewencyjnej i Lipidologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, prorektor ds. Collegium Medicum na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim, przewodniczący Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego oraz Międzynarodowego Panelu Ekspertów Lipidowych.