5 porcji dla zdrowia. GIS zachęca do zmiany

5 porcji dla zdrowia. GIS zachęca do zmiany

Dodano: 
Dietetyk
Dietetyk Źródło: Shutterstock
Główny Inspektorat Sanitarny zachęca, by w nowym roku dodawać do swojego jadłospisu 5 porcji warzyw i owoców. Najlepiej, jeśli większą część tych porcji będą stanowiły warzywa.

1 porcja to na przykład: szklanka soku owocowego, średniej wielkości jabłko, kilka sztuk truskawek, średniej wielkości marchewka, pół szklanki surówki. Dziennie powinniśmy spożywać ok. 400-500 g warzyw i owoców – na surowo lub jak najmniej przetworzone.

Co cennego zawierają warzywa i owoce i jakie ma to znaczenia dla naszego zdrowia?

  • witaminę C – wzmacnia odporność,
  • beta-karoten – umożliwia powstawanie witaminy A, która sprzyja tworzeniu się nowych komórek,
  • foliany – zapobiegają anemii,
  • antocyjany – mają właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwutleniające,
  • składniki mineralne, m. in. potas, magnez, żelazo i wapń – wspomagają działania układu nerwowego i krwiotwórczego,
  • błonnik – zapobiega zaparciom i reguluje pracę jelit.

Więcej warzyw i owoców w naszej codziennej diecie to:

  • lepsze samopoczucie,
  • utrzymanie prawidłowej masy ciała,
  • większa odporność,
  • poprawa wyglądu skóry, włosów i sylwetki,
  • mniejsze ryzyko chorób, m. in. nowotworów, schorzeń układu krążenia i pokarmowego.

Do wprowadzenia zmian, które są ważne, by uchronić się przed wieloma chorobami, zachęca też prof. Maciej Banach.

– Nie przyjmujmy również żadnych suplementów diety, które nie są nam potrzebne. Te suplementy diety często są takim dla nas usprawiedliwieniem: „Nie mam może zdrowej diety, ale wezmę sobie suplement”. Zmniejszmy po prostu liczbę przyjmowanych węglowodanów, nie słodźmy herbaty czy kawy, zacznijmy ograniczać jedzenie ciastek, odstawmy czerwone mięso, wybierajmy mięso z kurczaka czy z indyka, które jest mniej tłuste niż mięso czerwone, zacznijmy jeść ryby

– radzi prof. dr hab. Maciej Banach – specjalista w dziedzinie kardiologii i lipidologii, kierownik Zakładu Kardiologii Prewencyjnej i Lipidologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, prorektor ds. Collegium Medicum na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim, przewodniczący Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego oraz Międzynarodowego Panelu Ekspertów Lipidowych.