Słodziki są bezpieczne dla zdrowia? Naukowcy: niekoniecznie. Najnowsze badania

Słodziki są bezpieczne dla zdrowia? Naukowcy: niekoniecznie. Najnowsze badania

Dodano: 
Sztuczny słodzik
Sztuczny słodzik Źródło: Shutterstock / Fot. SpeedKings
Zbyt częste spożywanie sztucznych słodzików może powodować problemy z wysławianiem się i pamięcią. Tak wynika z badania przeprowadzonego przez brazylijczyków.

Słodziki od dawna są alternatywą dla cukru i innych substancji słodzących zawierających dużo kalorii i węglowodanów. Używane głównie przez cukrzyków, osoby z insulinoopornością i osoby starające się odchudzać. Tymczasem nie jest to najzdrowsze rozwiązanie. O różnych szkodliwych aspektach stosowania (w zbyt dużej ilości, trzeba dodać) mówi się od dawna, teraz pojawiły się kolejne badania, w których przeanalizowano związek między spożywaniem słodzików a pracą mózgu.

Jak słodziki wpływają na funkcje poznawcze?

Badanie przeprowadzili naukowcy z brazylijskich uczelni, m.in. z Uniwersytetu w São Paulo. Wykorzystali dane dotyczące prawie 13 tys. uczestników (średnia wieku 51,9 roku), którzy spożywali średnio 90 mg substancji słodzących (to mniej niż dwie średnie tabletki używane do słodzenia), które w badaniu określone zostały jako niskokaloryczne i bezkaloryczne słodziki (LNCS). W grupie uczestników spożywających największe ilości było to 191 mg, w grupie "średniej" 66 mg, a w najniższym tercylu – 20 mg.

W sumie było to siedem różnych słodzików: aspartam, sacharyna, acesulfam K, erytrytol, ksylitol, sorbitol i tagatoza. Wyniki zostały opublikowane w serwisie Neurology.

Obserwacje trwały 8 lat. Okazało się wśród uczestników w wieku poniżej 60 lat spożycie słodzików w najwyższym tercylu wiązało się z szybszym spadkiem płynności werbalnej i ogólnej zdolności poznawczej. W przypadku osób mających 60 lat i więcej nie zauważono takiej zależności.

Substancje słodzące powodują starzenie się mózgu

Spożywanie aspartamu, sacharyny, acesulfamu K, erytrytolu, sorbitolu i ksylitolu wiązało się z szybszym spadkiem funkcji poznawczych, szczególnie w domenach pamięci i płynności słownej. Spożywanie LNCS w najwyższym tercylu wiązało się z szybszym spadkiem płynności słownej i ogólnych funkcji poznawczych u uczestników bez cukrzycy oraz szybszym spadkiem pamięci i ogólnych funkcji poznawczych u uczestników z cukrzycą.

„Nasze wyniki sugerują możliwość długoterminowego szkodliwego wpływu spożywania LNCS, zwłaszcza sztucznych słodzików i alkoholi cukrowych, na funkcje poznawcze” – napisali autorzy badania we wnioskach.

„Osoby spożywające największe ilości słodzików wykazywały o 62 proc. większy spadek funkcji poznawczych niż osoby spożywające ich najmniej. To odpowiada 1,6 roku starzenia się mózgu w obserwowanym okresie” – powiedziała główna autorka badania, dr Claudia Kimie Suemoto, profesor geriatrii i dyrektor Biobank for Aging Studies na Wydziale Medycznym Uniwersytetu w São Paulo w Brazylii.

„Uczestnicy ze grupy spożywającej średnie ilości słodzika mieli o 35 proc. szybsze tempo spadku funkcji poznawczych – co odpowiada około 1,3 roku starzenia się – niż osoby spożywające najmniej tych słodzików" – dodała.

Zaznaczyła jednak, że badanie ma charakter będący obserwacyjny i nie można jednoznacznie stwierdzić, że sztuczne słodziki mają wpływ na funkcje poznawcze.

Czytaj też:
Sekret długowieczności. Tego napoju unikają najdłużej żyjące osoby na świecie
Czytaj też:
Jak żyć dłużej? Oto szkodliwe nawyki, które należy porzucić po 40-tce

Opracował:
Źródło: Neurology