Jedzenie ciepłych posiłków z plastikowych pojemników na wynos może znacznie zwiększyć ryzyko zastoinowej niewydolności serca. Tak wynika z badania przeprowadzonego przez chińskich naukowców (z Uniwersytetu Medycznego Ningxia), opublikowanego w czasopiśmie „Ecotoxicology and Environmental Safety”.
Jedzenie z plastikowych opakowań stwarza ryzyko schorzeń sercowych
Autorzy badania podejrzewają, że przyczyną mogą być zmiany w mikrobiomie jelitowym prowadzące do stanów zapalnych, które z kolei uszkadzają układ krążenia.
Badanie zostało podzielone na dwie części. Pierwsza polegała na zbadaniu wpływu częstości korzystania z jednorazowych plastikowych pojemników na wynos na układ sercowo-naczyniowy w grupie losowo wybranych 3179 osób.
W drugim etapie naukowcy narazili szczury na działanie cząsteczek plastiku z pojemników, do których wlano zagotowaną wodę. Wrzątek w pojemnikach był umieszczany na jedną, pięć lub 15 minut. A to dlatego, że cząsteczki mikroplastiku szybciej się uwalniają w wysokich temperaturach. Naukowcy przytaczają w tym miejsce inne badanie, które wykazało, że z plastikowych pojemników podgrzewanych przez trzy minuty w kuchence mikrofalowej może uwalniać się nawet 4,2 mln cząsteczek mikroplastiku na cm2.
Szczury były pojone zanieczyszczoną wodą przez trzy miesiące. Następnie zbadano ich mikrobiom jelitowy i metabolity w kale. Zauważono wzrost poziomu enzymów wskazujący na uszkodzenie mięśnia sercowego. Wykryto reakcje prowadzące do powstawania rodników, co mogło skutkować dalszym pogorszeniem funkcji serca, a dalej rozwojem miażdżycy, niewydolności serca, arytmii, niedokrwienia i innych chorób układu krążenia. „Zmiany te mogą być związane z uwalnianiem mikrocząsteczek plastiku powodujących uszkodzenie mięśnia sercowego poprzez stres oksydacyjny” – piszą autorzy badania w podsumowaniu.
Zastąpić plastik innym materiałem
„Badanie pokazuje, że narażenie na plastik jest istotnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia niezależnie od długości okresu tego narażenia. Spożycie zanieczyszczonych mikroplastikiem produktów zmienia środowisko jelitowe, wpływa na skład mikrobiomu jelitowego i modyfikuje metabolity mikrobiomu jelitowego, w szczególności te powiązane ze stanem zapalnym i stresem oksydacyjnym” – dodają w innym miejscu.
„Wyniki naszego badania wykazały, że częste narażenie na działanie plastiku jest istotnie związane ze zwiększonym ryzykiem zastoinowej niewydolności serca” — zaznaczyli naukowcy.
Autorzy badania nie piszą w podsumowaniu, jak można zmniejszyć ryzyko narażenia na działanie mikroplastiku, ale wnioski płynące z tego i wielu innych badań sugerują, żeby przede wszystkim unikać podgrzewania jedzenia w plastikowych pojemnikach, ograniczać do minimum czas trzymania gorących posiłków w takich pojemnikach i generalnie zastępować naczynia plastikowe szklanymi, metalowymi lub wykonanymi z naturalnych materiałów uważanych za bezpieczne dla żywności i zdrowia.
Czytaj też:
Badania australijskie: Jedz kilka tygodniowo, a zmniejszysz ryzyko zgonu