GIS o bezpieczeństwie konsumentów: Te składniki suplementów są zakazane

GIS o bezpieczeństwie konsumentów: Te składniki suplementów są zakazane

Dodano: 
Suplementy diety. Zdjęcie ilustracyjne
Suplementy diety. Zdjęcie ilustracyjne Źródło: Shutterstock / Mommi_sunshy
Lista substancji zakazanych w produkcji żywności i suplementów diety obejmuje kilkanaście pozycji. Wkrótce ma się na niej pojawić kolejna.

Suplementy diety cieszą się ogromną popularnością w naszym kraju. Z badań wynika, że stosuje je aż trzy czwarte dorosłych. Rocznie Polacy wydają na te produkty aż 8 mld zł rocznie. Jednak nie wszystkie z nich spełniają normy jakościowe, o czym przypomina Główny Inspektorat Sanitarny.

Suplementy diety – zakazane substancje

GIS przypomina, w trosce o bezpieczeństwo zdrowotne konsumentów, że w Polsce obowiązuje zakaz stosowania niektórych substancji do produkcji żywności w tym w suplementach diety. Wykaz tych substancji opublikowany został w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z marca 2024 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności.

Substancje niedozwolone to:

  • chlorowodorek johimbiny oraz grupa johimbiny,
  • DMAA (1,3-DMAA,3-dimetyloamyloamina, 1,3-dimetylopentyloamina, 2-amino-4-metyloheksan, 2-heksanamina, 4-metylo-(9CI), 4-metylo-2-heksanamina, 4-metylo-2-heksyloamina, idimetyloamyloamina, geranamina, metyloheksanamina, metyloheksanenamina),
  • ewodiamina,
  • grupa selektywnych modulatorów receptora androgenowego (SARMs) – andaryna (S-4), ligandrol (LGD-4033), ostaryna (Enobosarm), Rad-140 (Testolone),
  • higenamina,
  • hordenina,
  • ibutamoren (MK-677),
  • pankreatyna,
  • pieprz metystynowy (Piper methysticum),
  • świerzbiec właściwy (Mucuna pruriens).

GIS dodaje, że ta lista będzie wkrótce rozszerzona o Chelidonium majus L., czyli glistnik jaskółcze ziele. Surowiec ten może stanowić zagrożenie dla wątroby i innych narządów, dlatego jego stosowanie w suplementach diety jest niedozwolone.

Inne ograniczenia

Główny Inspektorat Sanitarny wyjaśnia, że skład suplementów diety powinien być zgodny zarówno z przepisami krajowymi, jak i unijnymi.

Oprócz wspomnianych przepisów firmy wprowadzające suplementy na rynek powinny mieć także na względzie m.in.:

  • dozwolone formy chemiczne witamin i składników mineralnych zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu i oznakowania suplementów diety. Inne formy chemiczne nie mogą być stosowane w suplementach diety;
  • unijny wykaz nowej żywności zawarty w Rozporządzeniu Wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiającym unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności, który zawiera informację czy nowa żywność, na którą wydano zezwolenie, może być stosowana m.in. w suplementach diety oraz warunki stosowania;
  • katalog Novel Food, który zawiera informację czy dana substancja/składnik roślinny nie posiada statusu nieautoryzowanej nowej żywności.
  • przepisy szczegółowe dotyczące stosowania substancji dodatkowych i aromatów w żywności.

Czytaj też:
Naturalne, czyli bezpieczne? Obalamy 5 popularnych mitów o zdrowiu

Opracował:
Źródło: Główny Inspektor Farmaceutyczny