Zdrowa dieta jest niezbędna dla zachowania kondycji mózgu na odpowiednim poziomie. Jest wiele produktów, które poprawiają jego pracę. To m.in. ryby, rośliny strączkowe, warzywa liściaste i orzechy. W tej ostatniej grupie jest sporo rodzajów, które powinniśmy włączać do codziennego jadłospisu.
Orzechy bardzo korzystne dla mózgu
Naukowcy z Centre for Integrative Neuroscience and Neurodynamics Uniwersytetu w Reading postanowili sprawdzić, jak na kondycję mózgu wpływają orzechy włoskie.
Okazało się, że spożywanie na śniadanie 50 g orzechów włoskich (ilość tutaj definiowana jako „solidna garść”) zmieszanych z musli i jogurtem skutkowało szybszym czasem reakcji w ciągu dnia i poprawą wydajności pamięci kilka godzin po posiłku, w porównaniu do wyników osiąganych przez osoby, które spożywały śniadanie o podobnej kaloryczności, ale bez orzechów.
Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie „Food & Function”. Wzięła w nim udział niewielka grupa, 32 zdrowych osób w wieku 18-30 lat.
„To badanie pomaga wzmocnić argumenty mówiące o tym, że orzechy włoskie są dobrym pokarmem dla mózgu. Garść orzechów włoskich na śniadanie może dać młodym dorosłym poprawę wydajności umysłowej w sytuacji, gdy muszą być w szczytowej formie. Szczególnie ekscytujące jest to, że mierzalny wpływ na sprawność poznawczą ma tak prosty dodatek do diety” – powiedziała prof. Claire Williams z Uniwersytetu Reading, cytowana na stronie internetowej uczelni.
Jak podkreślają autorzy badania, ich wyniki potwierdzają wcześniejsze badania mówiące o wpływie regularnego spożywania orzechów, w tym orzechów włoskich, na funkcje poznawcze. Ale jest to pierwsze badanie, w którym zbadano efekty jedzenia orzechów włoskich obserwowane jeszcze tego samego dnia.
Korzyści w krótkim i długim okresie
Pomiary funkcji poznawczych, krwi i EEG wykonywano na początku badania oraz dwie, cztery i sześć godzin po posiłku. Wydajność pamięci po dwóch godzinach w grupie jedzącej orzechy włoskie była mniejsza niż w grupie kontrolnej, ale znacznie wyższa po sześciu godzinach.
Analiza EEG wykazała różnice w aktywności czołowo-ciemieniowej części mózgu w czasie testów sprawdzających pamięć i funkcje poznawcze.
Autorzy badania we wnioskach sugerują, że za poprawę funkcji poznawczych odpowiadają składniki orzechów włoskich, takie jak kwas alfa-linolenowy (jeden z kwasów tłuszczowych omega-3), białko i polifenole.
„Nagrania aktywności mózgu ujawniły zmiany w aktywności neuronowej, które sugerują, że orzechy włoskie mogą pomóc mózgowi pracować wydajniej podczas trudnych zadań umysłowych, a próbki krwi ujawniły pozytywne zmiany w poziomach glukozy i kwasów tłuszczowych — oba czynniki mogą wpływać na funkcjonowanie mózgu” – komentują autorzy.
Podsumowując, piszą, że „orzechy włoskie mogą być zdrowym sposobem na poprawę funkcji poznawczych w ciągu dnia, obok wcześniej stwierdzonych długoterminowych korzyści w wykazywaniu funkcji poznawczych wynikających z codziennej suplementacji”.
Czytaj też:
Naukowcy sprawdzili jak można poprawić pamięć w prosty sposóbCzytaj też:
Sekret długowieczności? Eksperci: Znajdziesz go na talerzu, przez cały rok