Nowe przepisy będą regulować, jakie produkty mogą być sprzedawane dzieciom i młodzieży oraz jakie wymagania muszą spełniać posiłki przygotowywane w ramach żywienia zbiorowego. Regulacje zastąpią rozporządzenie z 2016 roku. Będą odpowiedzią na potrzebę wzmocnienia ochrony zdrowia dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym.
Nowe zasady żywienia w szkołach i przedszkolach
Dzieci spędzają w placówkach oświaty znaczną część dnia, dlatego tak ważne jest, by miały łatwy dostęp do pełnowartościowych i zdrowych posiłków. Celem tzw. „rozporządzenia sklepikowego” jest wzmocnienie ochrony zdrowia dzieci i młodzieży poprzez ograniczenie dostępu do produktów zawierających duże ilości cukru, soli i tłuszczu oraz wskazanie zasad prawidłowego komponowania posiłków. Nowe przepisy mają uwzględnić aktualne normy żywienia, rekomendacje dietetyczne oraz postulaty rodziców, opiekunów i środowisk zaangażowanych w promowanie zdrowych nawyków żywieniowych.
Czytaj też:
1000 dzieci przebadanych. Co czwarty przedszkolak z nadmiarem masy ciała
Dla zdrowia i kondycji
Projekt przewiduje m. in.:
- szczegółowy wykaz produktów dozwolonych do sprzedaży w szkolnych sklepikach i automatach, w tym kryteria dotyczące zawartości cukru, tłuszczu i soli,
- obowiązek zapewnienia w jadłospisach co najmniej jednego obiadowego posiłku roślinnego w tygodniu, przygotowanego na bazie nasion roślin strączkowych,
- zasady planowania posiłków zgodnie z zapotrzebowaniem energetycznym i wiekiem dzieci,
- zakaz sprzedaży kawy na terenie placówek oświatowych.
Nowe regulacje mają pomóc kształtować zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat. Ma to kluczowe znaczenie nie tylko dla samopoczucia i kondycji dzieci teraz, ale także dla ich zdrowia w dorosłym życiu.
Projekt zamieszczony został na stronie Rządowego Centrum Legislacji. Termin składania uwag upływa 18 lipca.
Czytaj też:
To badanie można wykonać już u dziecka. Warto, by uniknąć poważnego zagrożeniaCzytaj też:
Podstępny i niebezpieczny wirus zbiera żniwo. Skuteczny jest tylko jeden sposób