Jak grillować, żeby nie skończyło się to źle? Oto kilka zdrowych zasad

Jak grillować, żeby nie skończyło się to źle? Oto kilka zdrowych zasad

Dodano: 
Grillowanie
Grillowanie Źródło: Pexels / Pixabay
Długie ciepłe weekendy Polacy uwielbiają spędzać przy grillu. Nie jest forma przygotowania potraw preferowana przez specjalistów od żywienia. Dlatego warto pamiętać o kilku najważniejszych zasadach.

Zdaniem dietetyków żadna forma przygotowania pożywienia w wysokich temperaturach nie jest szczególnie zdrowa. Wybierając jednak między ogniskiem a grillem, lepszą opcją będzie ta druga. Zwłaszcza w wersji gazowej, ale nie każdy może sobie na to pozwolić.

Zdrowie grillowanie. Kilka ważnych zasad

Tłuszcz kapiący z tłustych mięs i wędlin, mowa tu przede wszystkim o kiełbasie, w połączeniu z ogniem czy rozżarzonym materiałem, wytwarza bardzo szkodliwe, rakotwórcze substancje, jak wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA) czy nitrozoaminy. Dlatego, przygotowując potrawy na grillu, warto poczekać, aż węgiel drzewny się wypali i pozostanie tylko żar.

Pozostając przy szkodliwych związkach, warto wybierać naturalne podpałki do grilla, nie zawierające substancji ropopochodnych. A więc zamiast płynnej czy w postaci białych kostek używać tych wytworzonych na bazie drewna.

Aby ograniczyć skapywanie tłuszczu do grilla, można skorzystać z tacek. Aluminiowych, ale jeszcze lepiej stalowych czy żeliwnych, wielokrotnego użytku.

Co położyć na ruszt?

Grill nie musi kojarzyć się wyłączenie z kiełbasą czy tłustym mięsem. Znacznie lepszą opcją będą chude mięsa, jak polędwica, drób (kurczak lub indyk) czy ryby. Czerwone mięso należy ograniczyć nie tylko ze względu na jego kaloryczność, kapiący tłuszcz czy szkodliwe substancje konserwujące (w kiełbasach), ale też udowodnione działanie rakotwórcze, gdy jest poddawane obróbce cieplnej.

Wystrzegać się też należy kupowania produktów w gotowych marynatach. Tylko własnoręcznie zrobiona marynata da nam gwarancję składu i jakości. Trzeba też wystrzegać się nadmiaru soli. Produkty na grilla można przygotować z wykorzystaniem innych przypraw.

Zdrowszych alternatyw wobec mięsa jest naprawdę sporo. Wiele warzyw świetnie nadaje się na grilla. To chociażby cukinia, papryka, bakłażan, szparagi, cebula, kukurydza, ziemniaki czy bataty. Można też ugrillować grzyby – pieczarki czy boczniaki. Wielu zwolenników ma też tofu czy wiele rodzajów sera (oscypek, camembert, brie, halloumi) przyrządzane w taki sposób. Nie można też zapominać o owocach morza.

Dietetycy przypominają też, aby potrawom z grilla koniecznie towarzyszyły surówki czy sałatki ze świeżych warzyw, najlepiej ze sporą ilością oliwy.

Na koniec warto pamiętać o higienie grilla. Przed każdym użyciem powinien być dokładnie wyczyszczony ze zwęglonych resztek tłuszczu.

Czytaj też:
Prosta zmiana w codziennej diecie może zmniejszyć ryzyko śmiertelnego raka
Czytaj też:
Jak być wiecznie młodym? Jedna dieta sprzyja temu najbardziej

Opracował:
Źródło: NCEZ