Badanie PITNUTS 2024 Instytutu Matki i Dziecka oraz Fundacji Nutricia „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5 do 72 miesiąca życia” objęło 1000 dzieci ze wszystkich województw w różnych przedziałach wiekowych (300 dzieci w wieku 5-12 miesięcy, 400 dzieci w wieku 13-36 miesięcy oraz 300 dzieci w wieku 37-72 miesięcy). – Badanie ma ważne znaczenie dla zrozumienia, jak sposób żywienia dzieci w kluczowym okresie ich rozwoju – od 5. miesiąca życia do 6. roku życia – wpływa na ich zdrowie w późniejszych latach – komentuje prof. dr hab. Halina Weker, kierownik badania PITNUTS 2024, Instytut Matki i Dziecka. – Nasze badanie dostarcza cennych danych, które pomagają nam monitorować postępy w żywieniu małych dzieci i identyfikować obszary, w których wciąż możemy poprawić jakość diety. Co czwarte dziecko w wieku przedszkolnym ma nadmierną masę ciała, a codzienna dieta wielu dzieci zawiera zbyt dużo cukru, soli i produktów przetworzonych.
Dla zdrowia polskich dzieci
Badanie, przeprowadzone już po raz trzeci, umożliwia analizę porównawczą na przestrzeni ponad 10 lat i identyfikację zmieniających się wzorców żywienia dzieci. – Instytut Matki i Dziecka od lat angażuje się w badania, które mają na celu poprawę stanu zdrowia polskich dzieci – mówi dr n. med. Tomasz Maciejewski, dyrektor Instytutu Matki i Dziecka. – Współpraca z Fundacją Nutricia i innymi organizacjami umożliwia nam dotarcie do szerokiego kręgu rodziców i specjalistów, dzięki czemu nasze badania nie tylko mają charakter analityczny, ale także edukacyjny, co pozwala na wdrożenie praktycznych rozwiązań – dodaje Maciejewski.
Wyniki badania pokazują wyraźny wzrost liczby mam karmiących piersią przynajmniej do 6. miesiąca życia. W 2024 roku odsetek ten wynosił 72 proc., podczas gdy w 2016 roku było to tylko 54 proc. Dodatkowo 41 proc. mam karmi wyłącznie piersią do 6. miesiąca życia, co stanowi znaczący wzrost w porównaniu do 6 proc. w 2016 roku.Największe wyzwania pojawiają się na późniejszych etapach żywienia – po 1. roku życia. To moment, w którym dieta dzieci staje się coraz bardziej zróżnicowana, ale często też mniej zgodna z zasadami zdrowego odżywiania.
– Cieszymy się z poprawy w obszarze karmienia piersią i rozszerzania diety, ale wiemy, że to dopiero początek – mówi Anna Cywińska, Prezes Zarządu Fundacji Nutricia. – Dzieci po 1. roku życia wkraczają w etap, w którym nawyki żywieniowe zaczynają się utrwalać. Dlatego tak ważne jest, by wspierać rodziców nie tylko w pierwszych miesiącach życia dziecka, ale także w kolejnych latach, które mają ogromne znaczenie dla zdrowia teraz i w dorosłości. PITNUTS 2024 pokazuje, że nasze wspólne działania edukacyjne są potrzebne bardziej niż kiedykolwiek – podsumowuje Anna Cywińska, prezes Fundacji Nutricia.
Czytaj też:
Zastosowali tę metodę już u ponad 1000 dzieci. Dali im szansę na normalne dzieciństwo
Od niemowląt po przedszkolaki
Badanie po raz pierwszy objęło dzieci aż do 6. roku życia, co pozwoliło na ocenę sposobu żywienia na kolejnych etapach wczesnego dzieciństwa – od niemowląt po przedszkolaki. Chociaż w całej badanej populacji większość polskich dzieci ma prawidłowy stan odżywienia, badanie wyraźnie pokazuje, jak z wiekiem narasta problem nadmiernej masy ciała. Wśród najmłodszych dzieci (5–12 miesięcy) 17 proc. znajduje się w grupie ryzyka lub już ma nadmierną masę ciała. W kolejnej grupie wiekowej, 13–36 miesięcy, odsetek ten rośnie do 28 proc. Niestety, co czwarte dziecko w wieku przedszkolnym ma nadmierną masę ciała, a dieta wielu dzieci nadal odbiega od zaleceń – brakuje w niej warzyw, ryb czy błonnika, a pojawiają się produkty wysoko przetworzone, dosalane i dosładzane. Analiza wzorów żywieniowych pokazała, że niemal co piąte dziecko ma dietę z dominacją produktów niekorzystnych dla zdrowia. Jednocześnie, u części dzieci obserwowano obecność zarówno zdrowych, jak i niezdrowych nawyków – co potwierdza, jak złożone są codzienne praktyki żywieniowe rodzin. Eksperci zwracają uwagę, że jakość diety małych dzieci może wpływać na ich zdrowie nie tylko dziś, ale także w przyszłości – kształtując preferencje i zachowania żywieniowe, które utrwalają się na lata.
Czytaj też:
Instytut Matki i Dziecka: Jak chronić się przed wirusem cytomegalii w ciąży?
Ważna jest edukacja rodziców
– Badanie PITNUTS 2024 to ważna inicjatywa, która dostarcza kompleksowych danych na temat sposobu żywienia dzieci w Polsce. Wierzę, że wyniki badania staną się podstawą do prowadzenia skutecznych interwencji i programów edukacyjnych skierowanych przede wszystkim do rodziców. Widzimy, że wiedza przekazywana pacjentom przez lekarzy jest ceniona przez mamy i wykorzystywana w praktyce. I to jest kierunek, który chcemy naszymi działaniami w najbliższej przyszłości wzmacniać – mówi dr hab. n. o zdr. Dorota Kleszczewska, prezes Fundacji Instytutu Matki i Dziecka.
PITNUTS 2024 to ogólnopolskie, przekrojowe badanie zainicjowane przez Fundację Nutricia, którego celem jest kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w Polsce w wieku od 5. miesiąca życia do 6. roku życia. To już trzecie tego typu badanie inicjowane przez Fundację zrealizowane we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka, a zarazem największe realizowane w Polsce przez fundację korporacyjną w zakresie żywienia najmłodszych. Projekt pozwala ocenić rzeczywiste wzorce żywieniowe dzieci w odniesieniu do obowiązujących norm, zidentyfikować najczęściej występujące niedobory pokarmowe oraz przeanalizować sposób odżywiania dzieci w wieku od 5. m. ż. do 6 lat pod kątem potencjalnych potrzeb zdrowotnych. PITNUTS 2024 to ważne źródło wiedzy dla ekspertów, lekarzy, decydentów, rodziców dostarczające rzetelnych i reprezentatywnych danych na temat stanu odżywienia najmłodszych dzieci w Polsce.