Do konsultacji publicznych trafił projekt rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia, które wprowadzi jednolite standardy żywienia pacjentów w podmiotach leczniczych wykonujących działalność w rodzaju świadczeń szpitalnych.
Jak wyjaśnia resort zdrowia, celem nowych regulacji jest zapewnienie pacjentom zdrowych, odpowiednio zbilansowanych, dostosowanych do stanu zdrowia posiłków – przygotowywanych zgodnie z aktualną wiedzą medyczną i zasadami dietetyki.
Żywienie to część procesu leczenia
MZ podkreśla, że odpowiednie żywienie pacjentów w szpitalu to nie dodatek, lecz integralna część procesu leczenia. Dobrze odżywiony pacjent szybciej wraca do zdrowia, rzadziej doświadcza powikłań i krócej przebywa w szpitalu. To przekłada się nie tylko na lepszy stan fizyczny i psychiczny pacjentów, ale również na obniżenie całkowitych kosztów leczenia.
Nowe regulacje mają określić:
- jednolitą nomenklaturę i kody diet szpitalnych,
- charakterystykę diet dla dorosłych, dzieci, młodzieży oraz kobiet w ciąży i karmiących,
- wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych dla poszczególnych diet,
- szczegółowe wymagania dotyczące wartości energetycznej i odżywczej posiłków.
Posiłki będą przygotowywane w oparciu o jadłospisy opracowane przez dietetyków, a lekarze – biorąc pod uwagę potrzeby pacjenta oraz ocenę jego stanu odżywienia – decydować będą o rodzaju i czasie trwania diety oraz jej ewentualnych modyfikacjach (po ewentualnej konsultacji z dietetykiem).
Dieta będzie dostosowywana nie tylko do potrzeb zdrowotnych pacjenta, ale – jeśli pozwoli na to jego stan zdrowia – również do jego przekonań światopoglądowych (np. wybory związane z wegetarianizmem).
Jakość będzie sprawdzana
Szpitale będą zobowiązane do regularnej weryfikacji jakości posiłków – m.in. poprzez okresowe badania laboratoryjne oraz zbieranie opinii pacjentów. Każdy podmiot leczniczy będzie musiał utworzyć zakładkę „Żywienie dla zdrowia” na swojej stronie internetowej, gdzie publikowane będą:
- stosowane jadłospisy,
- wyniki badań laboratoryjnych,
- materiały edukacyjne oparte na rzetelnej wiedzy naukowej,
- możliwość zgłaszania uwag przez pacjentów.
MZ podkreśla, że nowe przepisy będą obowiązywać także w przypadku, gdy żywienie w szpitalu realizowane jest przez firmy cateringowe. Oznacza to konieczność dostosowania ofert i umów do standardów wynikających z rozporządzenia. W dłuższej perspektywie zmiany te mogą pozytywnie wpłynąć na rozwój rynku wysokiej jakości usług żywieniowych, także w segmencie mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw.
Na spełnienie nowych standardów żywienia szpitale otrzymają dodatkowe środki finansowe. Jak zaznacza resort, nie wpłynie to negatywnie na poziom finansowania innych świadczeń opieki zdrowotnej.
Termin składania uwag upływa 15 lipca 2025 roku.
Projekt rozporządzenia znajduje się na stronie Rządowego Centrum Legislacji.
Czytaj też:
Prawie 18 miliardów złotych nie tylko na podwyżki płac. Minister zdrowia o finansach i priorytetachCzytaj też:
Dobry posiłek w szpitalu. MZ zdecydowało o losach programu