Nawet najmniejsza ilość alkoholu zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci

Nawet najmniejsza ilość alkoholu zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci

Dodano: 
Alkohol, zdjęcie ilustracyjne
Alkohol, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Fotolia / Igor Normann
Nie ma bezpiecznej ilości alkoholu. Nawet jedna porcja dziennie prowadzi do tragicznych konsekwencji.

O tym, że każda ilość alkoholu jest szkodliwa dla zdrowia, mówi się od kilku lat. Wcześniej często pojawiały się określenia w rodzaju „bezpiecznej ilości”. Nie ma bezpiecznej ilości alkoholu. Obecnie podkreśla się, że napoje wysokoprocentowe odpowiadają za wiele schorzeń, urazów i wypadków, przez co prowadzą do przedwczesnej śmierci, a coraz więcej państw w swoich zaleceniach obniża tygodniowe dawki alkoholu, będące obarczone „mniejszym ryzykiem” (już się nie mówi o „nieszkodliwych” ilościach).

O szkodliwości nawet minimalnej ilości alkoholu mówi też najnowszy dokument, jaki pojawił się w Stanach Zjednoczonych.

Nawet jeden drink zwiększa ryzyko śmierci

Spożywanie więcej niż jednego drinka (jednej porcji alkoholu) dziennie powoduje gwałtowny wzrost ryzyka przedwczesnej śmierci – tak wynika z raportu przygotowanego przez amerykańskich ekspertów ds. zdrowia. Projekt dokumentu opublikował federalny Departament Zdrowia i Opieki Społecznej tuż przez ważną aktualizacją najważniejszych wytycznych federalnych dotyczących ilości alkoholu spożywanego przez Amerykanów.

Raport powstał na podstawie analizy ponad 100 badań oraz wskazówek amerykańskiej agencji Centers for Disease Control and Preventionm (CDC) oraz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).

„W Stanach Zjednoczonych u mężczyzn i kobiet prawdopodobieństwo śmierci z powodu alkoholu wynosi 1 do 1000, jeśli spożywają więcej niż 7 drinków tygodniowo. Ryzyko to wzrasta do 1 do 100, jeśli spożywają więcej niż 9 drinków tygodniowo” — podsumowali autorzy raportu.

W dokumencie uwzględniono bardzo wiele danych mówiących o chorobach, urazach, wypadkach i innych zagrożeniach dla zdrowia, które mogą być przypisywane alkoholowi.

Picie alkoholu zwiększa ryzyko nowotworów

Co jeszcze znalazło się w raporcie?

  • Mężczyźni i kobiety spożywający jedną porcję alkoholu dziennie mają zwiększone ryzyko marskości wątroby, raka przełyku, raka jamy ustnej i urazów. W przypadku kobiet pojawia się także wyższe ryzyko raka wątroby.
  • Spożywanie alkoholu wiąże się ze zwiększoną śmiertelnością z powodu siedmiu rodzajów raka – jelita grubego, piersi u kobiet, wątroby, jamy ustnej, gardła, krtani i przełyku. Zwiększone ryzyko wystąpienia tych nowotworów zaczyna się od minimalnej ilości alkoholu i wzrasta wraz z wyższym poziomem spożycia.
  • Spożycie okazjonalne, ale w większych ilościach, w porównaniu do picia regularnego w mniejszych ilościach, skutkuje wyższym poziomem alkoholu we krwi i wyższym ryzykiem obrażeń.
  • W przypadku nastolatków większość zgonów przypisywanych alkoholowi jest spowodowana wypadkami drogowymi, nieumyślnymi lub celowymi obrażeniami. To większa część wszystkich przypadków śmiertelnych wśród osób w wieku 15- 20 lat.

Dokument jest jednym z dwóch raportów opracowanych przez niezależne komisje ekspertów przed tegoroczną aktualizacją wytycznych dotyczących żywienia. W grudniu opublikowano raport stworzony przez Narodowe Akademie Nauk, Inżynierii i Medycyny (The National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine – NASEM).

Nie wiadomo, czy administracja nowego prezydenta USA Donalda Trumpa uwzględni te zalecenia przy aktualizacji wytycznych – pisze serwis CBS News. W 2020 r., w czasie poprzedniej kadencji Trumpa, odrzucono zalecenia ekspertów mówiące o ograniczeniu spożywania alkoholu do nie więcej niż jedna porcja dziennie.

Raport spotkał się też ze sprzeciwem koalicji zrzeszającej producentów napojów spirytusowych. Określony został jako „wadliwy, nieprzejrzysty i stronniczy”.

Czytaj też:
WHO ujawnia rzeczywiste koszty alkoholu. „Trzeba podważyć przekaz branży”

Opracował:
Źródło: CBS News, stopalcoholabuse.gov